Linkovi

Film "Reader", posljednje ostvarenje preminulih producenata Anthonyja Minghelle i Sydneya Pollacka, govori o nepismenosti - doslovnoj i moralnoj


Kate Winslet glumi u novoj – vrlo emocionalnoj i provokativnoj – filmskoj drami, ekraniziranoj po bestselleru njemačkog pisca i pravnika Bernharda Schlinka. Film „Reader“ bio je posljednje producentsko ostvarenje za Anthonyja Minghellu i Sydneya Pollacka; obojica su umrli prije nego što je film bio završen u postprodukcijskoj obradi.

U Berlinu, nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, petnaestogodišnji MichaelBerg u tramvaju susretne Hannu. Ona je dvostruko starija od njega, ali se između njih razvije strastvena veza koja uključuje i njezin neobičan zahtjev da joj on čita.

Nakon veze koja je potrajala jedno ljeto, Hanna nestaje iz Michaelovog života. Osam godina kasnije, on se, kao student prava, nađe u publici na jednom od suđenja za ratne zločine i, odjednom, ponovno vidi Hannu … kao optuženu.

Michael je šokiran kad shvati da je žena, koja je bila njegova prva ljubav, u koncentracijskom logoru bila čuvarica koja je nebrojene zatvorenike poslala u smrt. Kao i mnogi drugi iz njegove generacije, on pokušava razumjeti kako je osoba, koju je toliko volio, mogla počiniti tako jezive zločine.

Kate Winslet glumi Hannu. Glumica, koja je dosad pet puta bila nominirana za oskara, kaže da joj je knjiga Bernharda Schlinka bila dragocjeno pomagalo, ali ju je, isto tako, stavila pred izazove s kojima se nije susrela u ranijim ulogama.

"Sjećam se da sam mislila kako nema ničega što mi može pomoći u tome da se postavim u svoju ulogu. Ništa iz mog vlastitog iskustva nije bilo ni slično onome u čemu se zatekla – ili, što je učinila – Hanna. Dakle, mogla sam samo zamišljati i nadati se najboljemu. To je jako teško, posebice kad se radi o tako iznimnoj knjizi: materijal je vrlo bogat, a, uz to, radi se o vrlo omiljenom djelu njemačke književnosti. To je bio za mene strašan pritisak," kaže Winslet.

Stvari su bile još više otežane – kaže Winslet – jakimičesto oprečnim stavovima o tom liku među čitateljima, pa čak i ostalim članovima glumačke postave i čitave filmske ekipe. Svatko je imao svoje mišljenje o Hanni i to je mišljenje vrlo glasno opravdavao, sjeća se protagonistica Hanne.

Redatelj Stephen Daldry – čija ranija ostvarenja uključuju kod publike vrlo omiljenifilm„Billy Elliott," te jako nahvaljenu dramu „The Hours“ – kaže da je za njega ključni izazov predstavljalo održati interes publike za lik Hanne, čak i kada je ono što ona učini neprihvatljivo.

"Mislim da je veliko pitanje koje se postavlja u knjizi kako se može voljeti roditelje, dušebrižnike, učitelje, ili, u okolnostima u kojima se to događa u knjizi, osobu s kojom se uđe u duboku ljubavnu vezu, ako su oni bili dio strahovite prošlosti, bilo kao izravni počinitelji – kao Hanna – ili kao pasivni promatrači zločina? U slučaju Hanne, vrlo smo jasno pokazali kolika je njezina moralna nepismenost, bilo da se radi o vezi s maloljetnikom ili o onome što je radila u koncentracijskom logoru. Pokušali smo je ostaviti dvojbenom, niti potpuno shvaćenom ni shvatljivom. No, očito, bilo nam je jako važno kako ćemo odmjeriti simpatije prema njoj bez da joj ikad pustimo da se izvuče od krivnje," kaže Daldry.

Kate Winslet vjeruje da film ni ne osuđuje niti ne oprašta liku Hanne Schmitz, što gledatelja stavlja u položaj da sam odluči. Ona sama nije pokušavala lik učiniti simpatičnijim ili ljudskijim; kako kaže, učinila ju je stvarnom osobom, a to joj je i bio zadatak.

U filmu „Reader“, odraslog Michaela glumi Ralph Fiennes, dok mladi njemački glumac David Kross glumi isti lik u tinejdžerskoj dobi. Scenarij za film je napisao poznati britanski dramaturg David Hare. Glazbu je skladao Nico Muhly.

XS
SM
MD
LG