Linkovi

Ako Barack Obama naloži zatvaranje Guantanama, što bi trebalo učiniti sa zatočenicima?


Američki ministar obrane Robert Gates, koji će taj položaj zadržati i u novoj administraciji, naložio je svojem osoblju da ponovo razmotri zatvaranje pritvornog centra u američkoj bazi Guantanamo na Kubi. Njegov je glasnogovornik rekao da Gates želi biti spreman za slučaj da novoizabrani predsjednik Barack Obama od njega, po stupanju na predsjednički položaj 20-tog siječnja, zatraži brzu akciju po tom pitanju.

Novoizabrani američki predsjednik Obama rekao je da želi zatvoriti pritvorni centar Guantanamo, no to je rekao i predsjednik Bush, a i ministar obrane Gates. Glasnogovornica predsjednika Busha Dana Perino nedavno je upozorila da je to lakše reći nego učiniti:

"Nije tako jednostavno samo reći da ćemo zatvoriti Guantanamo. Posljednjih tjedana neki od naših kritičara u medijima odjednom su počeli iznositi kako će takva odluka za sljedećeg predsjednika biti složena i teška."

Danu Perino iritiraju kritičari koji već dugo pozivaju Bushevu administraciju na zatvaranje Guantanama, no sad se fokusiraju na to kako će to biti teško učiniti predsjedniku Obami. Čak i organizacija za zaštitu ljudskih prava. Amnesty International, koja već dugo traži zatvaranje ovog pritvornog centra, priznaje da će to biti teško. Ministarstvo obrane pustilo je preko 500 zatočenika iz Guantanama, no tamo ih je još uvijek oko 250, neki već sedam godina. Oni, u načelu, spadaju u tri kategorije: one čije je puštanje odobreno no nijedna zemlja ih ne želi primiti, one koji su bili ili će biti optuženi za konkretne zločine, te treću grupu koju opisuje Michael O'Hanlon iz instituta Brookings:

"Još uvijek postoji mala skupina zatočenika za koje smo prilično sigurni da ih trebamo zadržati, no ne možemo uvjeriti čak ni vojne suce ili porotu da su krivi. To je dio dileme s kojom smo sučeljeni."

Američka vojska kaže da ta grupa zatočenika, možda njih nekoliko desetaka, ne može biti izvedena pred sud jer se dokazi protiv njih moraju držati u tajnosti, ili zato što se do dokaza došlo mučenjem, zbog čega se ne mogu koristiti na nijednom sudu. Anne Marie Brennan iz Amnesty Internationala nema simpatija za taj problem:

"Amnesty International se protivi preventivnom zatočenju, kao i proizvoljnom i vremenski neograničenom pritvoru. Naše je stajalište da zatvorenici u Guantanamu trebaju ili biti oslobođeni, i preseljeni, ili im treba biti suđeno na nepristranom sudu, kao što je američki savezni sud."

No u Bijeloj kući, gdje će predsjednik biti odgovoran ako se oslobođeni zatočenici vrate terorizmu, Dana Perino kaže da pristup koji Amnesty International zagovara nije realističan:

"Oko sedam posto zatočenika koje smo vratili u njihove zemlje podrijetla ponovo su nas napali. Neke od njih smo ponovo uhitili. Jednog nismo uspjeli ponovo zarobiti jer je kao bombaš samoubojica ubio 40 osoba u Mosulu."

Postoji debata medju stručnjacima što učiniti sa zatočenicima ako novoizabrani predsjednik Obama naloži zatvaranje Guantanama. Dužnosnici iz američkih saveznih država u kojima se nalaze glavni zatvori visoke sigurnosti kažu da ne žele primiti osumnjičenike za terorizam.

No, stručnjaci kažu da ako se donese odluka o zatvaranju Guantanama, možda neće biti druge opcije. Neki kažu da ih treba staviti u civilne američke zatvore i pravosudni sustav, dok drugi podržavaju današnji kontroverzni sustav koji omogućuje vladi da ih drži zatvorenima na neograničeno vrijeme prije suđenja, ili bez suđenja pa čak ako ih je sud proglasio nedužnima.

Neki kažu da je potreban novi sustav, neka vrsta posebnog suda nacionalne sigurnosti, koji će biti pravičniji od sadašnjeg sustava, no koji će također štiti vladine tajne. Za to bi bila potrebna akcija Kongresa, koju je zatražio ministar obrane Gates. Michael O'Hanlon iz Instituta Brookings također se zalaže za novi sustav, no kaže da će možda biti nužno pustiti na slobodu barem neke od osoba za koje američka vojska tvrdi da su opasni:

"Možda ćemo jednostavno morati skupiti hrabrost, kao što su nasi saveznici u Iraku učinili, i sučeliti se s mogućnosti da su neki od oslobođenih zatočenika opasni. Bez obzira na opasnost, trebamo sustav koji će u prvi plan istaknuti naše pravne, ustavne standarde kao i načela ljudskih prava. No to je teška odluka."

To će biti jedno od pitanja s kojima će se osoblje Pentagona, kao i novi predsjednik Obama, morati vrlo skoro sučeliti.

XS
SM
MD
LG