Linkovi

Kako će se Barack Obama nositi s blisko-istočnom krizom?


Većina analitičara slaže se da se nadolazeća administracija Baracka Obame sučeljava s teškim zadatkom pronalaženja mirnog rješenja blisko-istočne krize. Proteklih osam godina vlada predsjednika Busha pokušavala je riješiti to pitanje, ali s malo uspjeha. Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Brent Scowcroft kaže da se Barack Obama mora angažirati po tom pitanju u ranoj fazi svog mandata.

"Svakako se nadam da će to učiniti premda će ga mnogi odvraćati. Raniji su predsjednici zaglibili na pitanju mirovnog procesa. Dakle, to je jako opasno pitanje."

Bivši američki državni tajnik Lawrence Eagleburger kaže da su pitanja koja treba riješiti beskrajna.

"Nisam siguran da bilo kakav angažman bilo koga u bilo koje vrijeme može riješiti probleme Izraela, Palestinaca i terorista. To su gotovo nerješivi problemi."

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft vjeruje da je napredak ostvaren te da Sjedinjene Države moraju razgovarati s Hamasom, najvećom i najutjecajnijom palestinskom militantnom ogranizacijom koja kontrolira Pojas Gaze.

"Vjerujem da moramo biti spremni razgovarati s bilo kime. Puno je teže riješiti probleme ukoliko ne razgovarate. Razgovorom možda nećete riješiti problem, ali barem ćete otvoriti komunikaciju, razumjeti otvorena pitanja i kako ih riješiti. Tako možete vidjeti ima li izgleda za napredak i, ako ima, kakvih. "

Administracija predsjednika Busha odbijala je bilo kakve pregovore s Hamasom nazivajući ga terorističkom skupinom. Lawrence Eagleburger smatra da Sjedinjene Države ne bi trebale razgovarati s Hamasom.

"Teško je pristati na razgovore s takvim neprijateljem. Ne vjerujem da bi se puno postiglo. Smatram da s Hamasom ne bi trebalo pregovarati jer bi ga to stavilo u položaj koji ne zavređuje."

Bivši američki ministar obrane James Schlesinger vjeruje da će Sjedinjene Države nastaviti politiku ne pregovaranja s Hamasom.

"Ne vidim mogućnost značajnije promjene našeg stajališta. Mi bi možda – kao što smo to činili s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom – razgovarali privatno, ali nikad nismo priznali javne kontakte sve dok to nije došlo do medija. Kad bismo i imali kontakte s Hamasom to bi bio vrlo čudan put i kontakti bi se trebali odvijati dalje od očiju javnosti. "

Tijekom predsjedničke kampanje Barack Obama je rekao da ne podržava pregovore s Hamasom sve dok ta organizacija ne odbaci terorizam i prizna pravo Izraela na postojanje. Analitičari kažu da će biti zanimljivo vidjeti, s obzirom na aktualno nasilje između Izraela i Hamasa, hoće li Barack Obama zadržati takvo stajalište i nakon predsjedničke inauguracije 20. siječnja.

XS
SM
MD
LG