Linkovi

Palestinski napadi iz pojasa Gaze dosegli 'najdublje' do sada u Izrael


Palestinski militanti iz pojasa Gaze jučer su po prvi put ispalili rakete na izraelski grad Ashdod, ubivši jednu ženu i ranivši dvije osobe. Ova raketa, koja je pogodila autobusnu stanicu, dosegla je dublje u Izrael nego ijedan dosadašnji napad iz Gaze. Ashdod se nalazi oko 40 kilometara sjeverno od Gaze.

U jučerašnjim napadima militanti iz Gaze usmrtili su u Izraelu još dvoje ljudi. Izrael je nastavio svoje zračne napade na palestinske ciljeve u pojasu Gaze i danas. Prema palestinskim izvorima, rano ujutro u bombardiranju su pogođene zgrade ministarstva i sigurnosti Hamasa. Izraelski ministar obrane Ehud Barak je rekao da njegova zemlja vodi 'potpuni rat' protiv čelništva Hamasa u Gazi.

Palestinski dužnosnici priopćuju da su izraelski napadi do sada usmrtili najmanje 345 osoba, uglavnom militanata Hamasa. Humanitarna agencija Ujedinjenih naroda u Gazi tvrdi da je medju poginulima i 57 civila. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je na razgovore s njegovim kolegama u Hamasu kako bi zajednički udružili snage protiv onog što je on nazvao izraelski masovni napad na pojas Gaze.

Izraelske vojne snage proglasile su područje oko Gaze 'zatvorenom vojnom zonom,' potez koji je u prijašnjim slučajevima prethodio izraelskim kopnenim napadima na pojas Gaze. Skupina međunarodnih mirovnih aktivista otplovila je jučer s Cipra prema Gazi kako bi tom području dostavila humanitarnu pomoć. Među njima je i američka kongreskinja Cynthia McKinney.

XS
SM
MD
LG