Linkovi

Svemir se širi, i to sve brže, zbog tamne energije


Astronomi kažu da se svemir širi i to jako brzo. Tu ekspanziju – kako se čini – izaziva tajnoviti crni prostor koji okružuje planete i zvijezde.

Zapažanja da se svemir stalno širi u sukobu su s uvriježenim stavom da će gravitacija na koncu usporiti širenje svemira, nastalog, kako kažu znanstvenici, 'velikim praskom' prije oko 13 milijardi godina. Ekipa astrofizičara s Astrofizičkog opservatorija Smithsonian, pri Sveučilištu Harvard, u Massachusettsu, kaže da je otkrila dokaze da energija – koju stvara tajnovita tamna tvar – stoji iza ubrzavanja ekspanzije svemira.

Koristeći svemirski rendgenski teleskop Chandra, američke agencije za istraživanje svemira, NASA-e, Alexey Vikhlinin i njegovi kolege promatrali su 86 gustih galaktičkih klastera. Vikhlinin kaže da će s vremenom tamna energija izgurati vidljivi svemir: "To se neće dogoditi sutra, niti tako skoro, ali za još toliko vremena koliko je svemir sada star zamijetit će se vrlo jaki učinci na galaksijama koje su nam sada vidljive."

David Spergel je astrofizičar Sveučilišta Princeton, u New Jerseyu: "Jedno od gledišta o tom pitanju je da čak i ništavilo – prazan prostor – ima određenu težinu. A, upravo zato što u našem svemiru ima mnogo takvog praznog prostora, on se u ogromnoj mjeri odražava na zbivanja i izaziva sam prostor da se širi sve brže."

Istraživanje ove skupine znanstvenika pruža ključni dokaz o postojanju tamne energije. Jedan od autora studije, William Forman, kaže da nalazi dodaju još jednu dimenziju Einsteinovoj teoriji relativnosti, koja je osnova razumijevanja svemira.

"Einsteinove jednadžbe su primijenjive u širokom rasponu fizikalnih sustava, uključujući i svemir u cjelini, ogromne crne rupe, rastezanje vremena koje omogućuje rad naših sustava globalnog satelitskog pozicioniranja. No, usprkos takve iznimne uspješnosti Einsteinove vizije, nju možda treba konceptualno izmijeniti," kaže Forman.

Studija o tamnoj energiji objavljena je u najnovijem izdanju časopisa Astrophysical Journal.

XS
SM
MD
LG