Linkovi

Pakistan i Afganistan - najveći sigurnosni izazovi nove američke administracije


Barack Obama će postati predsjednik Sjedinjenih Država u trenutku kada je u jugoistočnoj Aziji situacija vrlo nestabilna. Zapad i Indija zabrinuti su da Pakistan sve više i više postaje sigurno utočište terorista. U Afganistanu jača talibanska pobuna – bez obzira na činjenicu da tamo već godinama djeluje misija NATO saveza. Gary Thomas analizira probleme koji u ovom dijelu svijeta očekuju novu administraciju.

Baracka Obamu očekuje težak zadatak. Mora izvršiti pritisak na Pakistan da se obračuna s teroristima na svom teritoriju, ali to mora učiniti tako da ne ugrozi demokratsku vladu koja je tek nedavno došla na vlast, nakon višegodišnjeg vojnog režima. U Afganistanu se pak mora ojačati lokalna vlast koja je – bez obzira na obilnu pomoć Zapada – i dalje vrlo nestabilna.

Kritična točka cijele regije je pogranično područje Pakistana i Afganistana. U tamošnjim planinama našli su uporište borci al-Qaide i talibani, koji sve češće napadaju misiju NATO saveza u Afganistanu.

Prema nekim medijskim izvješćima, Sjedinjene Države u posljednje vrijeme napadaju teroristička uporišta bespilotnim letjelicama, a sve češće se na pakistanski teritorij ubacuju i elitne američke postrojbe za brzu reakciju. Washington, međutim, ove navode nije niti potvrdio a niti odbacio.

Barack Obama je ovakav način borbe protiv terorista u Pakistanu već na izvjestan način navijestio – zimus je u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke izjavio da bi bio voljan narediti napad na Pakistan, ukoliko se utvrdi da su tamo uporišta talibana i al-Qaide. Ta je Obamina izjava bila prilično kontroverzna. "Ako Pakistan nije voljan da uhvati Osamu bin Ladena, ili da ga eliminira, onda to trebamo učiniti mi" - izjavio je tom prilikom demokratski senator iz Illinoisa.

Ankete provedene u Pakistanu pokazuju da ovakva američka politika nije vrlo popularna, a nisu niti popularni napori pakistanske vlade da surađuje u američkom ratu protiv terorizma. Maleeha Lodhi, bivša pakistanska veleposlanica u Sjedinjenim Državama i Britaniji kaže da je javno mnijenje u njezinoj zemlji nakon Obamine pobjede nešto naklonjenije prema Americi nego u prošlosti.

Ne znam koliko će to trajati, kaže ova pakistanska diplomatkinja: "Zanimljivo je da je Obamina pobjeda utišala tradicionalni cinizam kada je u pitanju odnos prema Sjedinjenim Državama. Postoji nada da će se nova administracija u Washingtonu ponašati drugačije od prijašnjih. Međutim, mislim da će takvo pozitivno raspoloženje trajati kratko."

U organiziranju talibana je, prije više od deset godina, pomogla pakistanska obavještajna služba, kako bi zadobila utjecaj u Afganistanu. Pakistan to doduše negira. Maleeha Lodhi kaže da Zapad na taj način želi naći izliku za vlastiti neuspjeh u Afganistanu.

Veleposlanik Afganistana u Sjedinjenim Državama, Said Tayeb Jawad, žali se pak na činjenicu da američka vojska nije dokrajčila talibane 2001. godine, na početku sukoba u toj zemlji: "Talibani su gurnuti na stranu. Nisu bili eliminirani, nisu bili poraženi. Međunarodna ih je koalicija satjerala u zabačene krajeve, sve do pograničnih regija Pakistana. Oni su se tamo pregrupirali, ponovno organizirali i sada su se vratili natrag."

Veleposlanik Jawad smatra međutim da je problem u tome što je Pakistan više preokupiran Indijom a daleko manje talibanima i terorizmom.

XS
SM
MD
LG