Linkovi

Georgia O'Keefe i Ansel Adams: po prvi put zajedno na jednoj izložbi


Georgia O’Keefe jedna je od najistaknutijih umjetnica dvadesetog stoljeća. Najpoznatija je po svojim raskošnim, živopisnim slikama cvijeća i suncem okupanim pejzažima američkog jugozapada. Ansel Adams jedan je od najslavnijih i najutjecajnijih američkih fotografa. Njegove crno-bijele fotografije američkih kršnih krajolika proslavljene su diljem svijeta. Muzej američke umjetnosti Smithsonian u Washingtonu po prvi put predstavlja djela ovo dvoje legendarnih umjetnika u zajedničkoj novoj izložbi.

Eleanor Jones Harvey glavna je kustosica Muzeja američke umjetnosti Smithsonian u kojem su po prvi puta izložena – jedna pored drugih – djela Georgie O’Keefe i Ansela Adamsa, dvoje proslavljenih američkih umjetnika.

"Kao umjetnica, Georgia O’Keefe krčila je put američkom modernizmu. Postavši jedna od prvih međunarodno priznatih modernih američkih umjetnica, postala je prepoznatljiva većini poznavatelja američke umjetnosti 20.-og stoljeća," kaže Eleanor Jones Harvey.

Toby Jurovics kustos je fotografije u istom muzeju. On kaže da spajanje slika Georgiae O’Keefe i fotografija Ansela Adamsa stvara jedinstveno iskustvo za posjetitelje:

"Jedan od užitaka ove postave je prilika da stvarno vidite dijalog između ovo dvoje umjetnika. Ovo je prvi put da se oni mogu vidjeti zajedno na jednoj izložbi, no mi ne želimo stvoriti ideju da su oni radili zajedno – to se nikada nije dogodilo. Oboje su imali vrlo različite načine umjetničkog stvaranja."

Unatoč stvaralačkim razlikama, O’Keefe i Adams održavali su istinsko prijateljstvo koje je trajalo preko 50 godina. Eleanor Harvey kaže da je ono što ih je privuklo jedno drugome bila obostrana ljubav prema američkom krajoliku:

"Oboje su vidjeli prirodu na sličan način, kao motiv za svoj ukupni umjetnički opus. Upravo su se zbog tog zajedničkog senzibiliteta uvijek vraćali jedan drugom, usprkos njihovim očitim karakternim razlikama."

Toby Jurovics kaže da je Ansel postao najpoznatiji fotograf u Americi i potom u svijetu ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Postao je, kaže, glasom ne samo visoke umjetničke fotografije, već i glasom ekološkog pokreta i organizacije Sierra Club za očuvanje prirodnih ljepota i resursa. Kada je Georgia O’Keefe 1929. godine prvi put posjetila američku saveznu državu Novi Meksiko, netom se zaljubila u njegove prirodne ljepote. Eleanor Harvey kaže da joj se svidjela drevnost kultura tog podneblja, ali da je nije zanimalo oslikavanje ljudi, već samo krajolika.

Kada je Adams došao u Novi Meksiko kako bi se našao s njom, i on je bio očaran krajolikom. Georgia O’Keefe ga je vodila na neka njena omiljena mjesta, uključujući i crkvu Ranchos de Taos, jedan od njenih omiljenih motiva. On bi, kaže Eleanor Harvey, stvarao vlastite fotografije istih scena, ali one nikada nisu bile interpretacija slična slikama ove umjetnice. On je imao svoj ugao percepcije istog motiva:

"Mislim da je najfascinantniji dio ove izložbe – i za njene organizatore i za posjetitelje – harmoničnost dijaloga između Ansela i Georgiae. Bili su dio iste struje punih pet desetljeća, radeći s istim motivima i istim senzibilitetom prema američkom krajoliku, te istom željom da taj unutarnji odgovor, te emocije, predstave široj publici. Mislim da je to veliki uspjeh ove izložbe."

Harvey i Jurovics čvrsto vjeruju da su djela Georgiae O’Keefe i Ansela Adamsa imala dalekosežni utjecaj na američku kulturu i umjetnost, te da i dalje iznenađuju i impresioniraju ljubitelje umjetnosti širom svijeta.

XS
SM
MD
LG