Linkovi

Ekonomija, najveći izazov za dolazećeg američkog predsjednika


Kad 20. siječnja novoizabrani američki predsjednik Barack Obama preuzme predsjedničke ovlasti, njegov će najviši prioritet nesumnjivo biti posustalo američko gospodarstvo.

Tri dana za redom Barack Obama održavao je tiskovne konferencije kako bi najavio izabrane članove za svoj tim ekonomskih stručnjaka i uvjerio javnost da je oporavak posrnule ekonomije na vrhu njegovog dnevnog reda. "Moj najviši prioritet i prvi zadatak je pronaći put ka ekonomskom oporavku, stvoriti 2 i pol milijuna radnih mjesta i osigurati olakšice američkoj srednjoj klasi," izjavio je Obama.

Ross Baker, profesor političkih znanosti pri Sveučilištu Rutgers, kaže kako je jasno da je neumorna usredotočenost nadolazećeg predsjednika na ekonomiju isplanirana: "Budući predsjednik i njegovi suradnici prvotno su vjerojatno planirali imenovati ekipu zaduženu za nacionalnu sigurnost. No, s obzirom da su ekonomiju sada postavili na prvo mjesto, mislim da će taj korak zasigurno umiriti javnost jer je veliki dio problema vezanih uz gospodarsku krizu psihološke prirode."

Američkim je glasačima posustala ekonomija igrala najveću ulogu pri glasanju za predsjednika i stoga Baracku Obami i ne preostaje ništa drugo nego da mu oživljavanje ekonomije postane najviši prioritet. Ne gubivši vrijeme, on je izabrao svoj tim za rješavanje gospodarskih pitanja, kao i svoje ključne dužnosnike u Bijeloj kući.

No, takav potez nije bio uobičajen u prijašnjim izmjenama administracija. Primjerice, bivši predsjednik Bill Clinton kasno je objavio svoja imenovanja, što mu je u prvoj godini predsjedništva stvorilo probleme.

Bruce Buchanan sa Sveučilišta Texasa bavi se istraživanjem američkih predsjedništava. "Ova nadolazeća administracija obavila je izvrstan posao proučivši pogreške iz prošlosti i shvativši dvije stvari. Prva od njih je kako je važno imati spreman akcijski plan, iskoristiti postojeću priliku kako bi se stvari pokrenule. Obamina ekipa dobiva svoj oblik puno ranije od one Clintona ili Cartera. A to znači da se i politička oporba rano uključuje u dogovore," kaže Buchanan.

U tjednima koji slijede, očekuje se da će gospodin Obama najaviti svoj izbor ekipa za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost, u kojima se očekuju neka poznata lica. Ministar obrane Robert Gates je navodno spreman ostati na tom položaju u novoj administraciji. Očekuje se da će gospodin Obama svoju bivšu suparnicu u predsjedničkim izborima iz Demokratske stranke, Hillary Clinton, imenovati za državnu tajnicu.

Bruce Buchanan kaže da je ovaj izbor Baracka Obame do sada prouzrokovao najviše iznenađenja. "To je rizično. Obamin izbor da radi s nekim protiv koga se tek nedavno tako oštro borio smion je potez. Američka javnost vjeruje da Clintonovi predstavljaju ne samo veliki talent, već i veliku kompleksnost, težinu i vlastite ambicije. Stoga pitanje da li je gospođa Clinton spremna biti u podređenom položaju čak i predsjednika Obame, ostaje otvoreno."

U američkoj povijesti postoji mnogo slučajeva u kojima su bivši politički suparnici izabrani u novi kabinet. G. 1824., predsjednik John Quincy Adams odabrao je svog protivnika Henryja Claya za državnog tajnika. A nakon predsjedničkih izbora 1860. godine, predsjednik Abraham Lincoln uključio je nekoliko svojih bivših suparnika u svoju vladu, pothvat koji je zabilježila povjesničarka Doris Kearns Goodwin u svojoj knjizi objavljenoj 2005. godine, "Team of Rivals", ‘Tim suparnika.’ To je knjiga koju je Barack Obama često citirao tijekom ovogodišnje predsjedničke kampanje.

XS
SM
MD
LG