Linkovi

Američka vlada otkupljuje 600 milijardi nenaplativih zajmova


Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj upozorava da bi mnoge vodeće ekonomije svijeta mogle uskoro upasti u najtežu recesiju od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ova organizacija sa sjedištem u Parizu predviđa da će doći do ekonomske stagnacije u Sjedinjenim Državama, Europi i Japanu. Američka ekonomija se smanjila za dodatnih 0,5 posto, što je više od onog što su očekivali ekonomisti. Američka vlada u međuvremenu je objavila da će otkupiti 600 milijardi dolara dugova proizašlih pretežito iz nenaplativih bankovnih zajmova. Američki ministar financija Henry Paulson izvijestio je danas i o uspostavljanju novog programa kojim se želi povećati dostupnost potrošačkih kredita poput zajmova za kupovinu automobila, financiranje školovanja i kreditnih kartica.

Ministarstvo financija u taj program uložit će 20 milijardi dolara iz 700 milijardi dolara vrijednog paketa za stabilizaciju ekonomije. Predsjednik Bush i nadolazeći predsjednik Barack Obama zajedno rade na poticanju povjerenja kako bi se primirila financijska tržišta. Poduzete akcije, prije svega sanacija financijske tvrtke CitiGroup, te imenovanje Timothya Geithnera na dužnost ministra financija, doveli su do naglog porasta vrijednosti dionica na burzi u New Yorku, drugi dan zaredom. Od ekonomskih vijesti dodajmo još i to da se danas očekuje da će novoizabrani predsjednik Barack Obama objaviti još nekoliko novih imenovanja među svojim ekonomski savjetnicima.

U međuvremenu je Svjetska banka priopćila kako očekuje usporavanje kineskog gospodarstva tijekom sljedeće godine na najnižu razinu u posljednja dva desetljeća.Banka je danas priopćila da je smanjila prognoze za gospodarski rast u Kini sljedeće godine na 7,5 posto zbog globalne financijske krize. Ranije prognoze govorile su o rastu od 9,4 posto.Stručnjaci Svjetske banke kažu da će do pogoršavanja ekonomske situacije u Kini doći početkom sljedeće godine zbog smanjenog izvoza.

XS
SM
MD
LG