Linkovi

Saborski zastupnik SDP-a doveo u pitanje 'troškove za lobiranje' veleposlanstva RH u Washingtonu


Posljedice vladinih mjera za ublažavanje krize bile su glavna tema rasprave u Saboru.

Odgovarajući na zastupnička pitanja na jučerašnjem Aktualnom saborskom prijepodnevu, premijer Ivo Sanader najavljene vladine mjere više nije nazvao zamrzavanjem rasta svih plaća u 2009., kako je prvotno predložio, već odgodom rasta plaća u idućoj godini i to za državne službenike i namještenike. Iako još nije okončao pregovore sa sindikatima o mjerama kojima misli odgovoriti na dolazak gospodarske krize u Hrvatsku, premijer predlaže odgodu prije dvije godine dogovorenog rasta plaća od 6 posto državnih službenika i namještenika.

„Da vidimo možemo li za neko određeno vrijeme ovu zadnju povišicu – jer smo već dva puta dizali po šest posto, sukladno tom sporazumu -, možemo li tu zadnju povišicu odgoditi za neko vrijeme, s prijedlogom da se najesen, već u rujnu, razgovara ne da se nadoknadi ta treća i zadnja godina povišenja od šest posto, nego da se ide sa još tri godišnje,“ rekao je Sanader.

Na pitanje što će se u idućoj godini stezanja remena događati s velikim planiranim infrastrukturnim projektima, Sanader je odgovorio da će za njih vjerojatno biti manje novca nego je planirano, te će se neki od njih prolongirati, drugi realizirati kroz koncesiju, a treći će se ipak financirati proračunskim novcem. Premijer je u Saboru ustvrdio da se kriza neće trebati prelamati preko leđa najsiromašnijih građana, već da će se razmisliti i o ukidanju nekih beneficija ministrima i saborskim zastupnicima.

IDS-ovca Damira Kajina zanimalo je hoće li zbog krize strane banke izvući dobit iz Hrvatske. Premijer ga je uvjeravao da će Hrvatska narodna banka učiniti sve da to spriječi, a vlada će je u tome svojim mjerama potpomoći.

SDP-ovac Zvonimir Mršić osvrnuo se na premijerovu prošlotjednu ljutitu reakciju u kojoj je Sanader ustvrdio da je ravnatelju policije Vladimiru Faberu mjesto za radnim stolom i na ulici, a ne na okruglim stolovima. Mršić je upitao: „Hoće li zabraniti ravnatelju policije da i na poziv saborskih tijela govori o onome o čemu cijela Hrvatska bruji?“ Faber je, uz ostalo, na prošlotjednom okruglom stolu ustvrdio da je zatečeno stanje u policiji vrlo loše i da je krajnje vrijeme da se smrdljivi sadržaj prestane umatati u celofan.

Ustvrdivši da novom ravnatelju policije daje punu podršku, Sanader je Faberove riječi jučer pred Saborom ponovno ocijenio kao politizaciju, pa je izjavio da ravnatelj policije smije govoriti ali ne politizirati: „… ni da izvodi na okruglom stolu određene istinske i retoričke figure kojima se obrušava na one koji su bili prije njega.“

SDP-ovac Nenad Stazić je ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću postavio pitanje o korupciji u njegovom ministarstvu. Sva veleposlanstva, podsjetio je zastupnik, imaju trošak za promidžbu i informiranje, ali dva među njima – ono u Washingtonu, kao i ono u Londonu – raspolažu milijunskim iznosima za informiranje, ustvrdio je Stazić i objasnio: „Ono u Washingtonu je, u razdoblju od 2000. do šestog mjeseca ove godine – za kada ja imam podatke -, za promidžbu i informiranje potrošilo 7 milijuna 129 tisuća 965 kuna. Ali, vidite, čak 83 posto toga čine troškovi za lobiranje. Veleposlanstvo u Londonu je u istom razdoblju za promidžbu i informiranje potrošilo 4 milijuna 431 tisuću 340 kuna, ali opet, zanimljivo, 90 posto toga iznosa čine lobistički troškovi.“

Novac je – tvrdi SDP-ov zastupnik – isplaćen lobističkim tvrtkama za koje rade kćeri jednog visoko pozicioniranog HDZ-ovca. Kako se zove, pitao je Stazić, ugledan HDZ-ovac koji je uspio izlobirati da na ovaj način iz državnog proračuna nestane deset milijuna kuna?

Ministar Jandroković je Stazićevo pitanje nazvao ozbiljnom optužbom koju zastupnik mora i dokazati. Opovrgnuo je postojanje bilo kakve korupcije u njegovu ministarstvu. TRoškovi ministarstva vanjskih poslova su – tvrdi ministar – transparentni, a od 2004. do 2008. za lobiranje je utrošeno milijun i 100 tisuća eura.

XS
SM
MD
LG