Linkovi

Baracka Obamu očekuje teži posao od većine njegovih predhodnika


Put do Bijele kuće je često vrlo težak. Međutim, novog predsjednika tek s početkom mandata očekuju pravi problemi. Razgovaramo s nekoliko washingtonskih 'insidera' o tome što bi savjetovali budućem predsjedniku Baracku Obami.

Kada 20. siječnja stupi na dužnost, novog američkog predsjednika, Baracka Obamu, čekat će teži posao nego većinu njegovih neposrednih prethodnika. Razlozi - teška ekonomska situacija, državno saniranje bankarskog sektora, ratovi u Afganistanu i Iraku. Otvorene prijetnje režima s kojima se Amerika tradicionalno sukobljava.

Budući predsjednik Barack Obama najavio je da mu je prvi prioritet ekonomija.

Barack Obama: Ništa neće biti brzo i ništa neće biti lako. Trebat će vremena za izlazak iz ove krize.Međutim, Amerika je snažna i žilava zemlja i ja znam da ćemo na kraju biti uspješni.

Brian Darling iz washingtonske Zaklade Heritage, smatra da je vrlo važno da si Barack Obame ne odredi previše ambiciozne ciljeve.

Brian Darling: Ankete pokazuju da su Amerikanci i dalje razmjerno konzervativan narod. Desno od centra. Zbog toga, predsjednik Obama treba biti svjestan da ne bi trebao poduzimati neke mjere kojima bi se velik broj građana protivio. Na primjer, ne bi trebao uvoditi ograničenja na posjedovanje osobnog naoružanja – što bi bilo protumačeno kao njegova želja da građanima oduzme nešto što je njihovo i na što imaju pravo. Slična mjera bila bi dodatno promoviranje isto spolnog braka.“

Opasnosti da novi predsjednik previše agresivno krene u 'promjene' svjestan je i Leon Panetta, koji je bio predstojnik ureda predsjednika Billa Clintona.

Leon Panetta: Bill Clinton je vrlo rano u svom prvom mandatu podržao ideju da homoseksualci trebaju u oružanim snagama imati pravo da se – bez diskriminacije i kažnjavanja - slobodno izjasne o svojoj orijentaciji. Slagali se vi ili ne s tom idejom, to je bio vrlo loš početak Clintonova prvog mandata.Predsjednikov mandat mora početi s temama i problemima koje su zaista za naciju najvažnije. U ovom trenutku to je stanje naše ekonomije.

Bivši predstojnik ureda predsjednika Ronalda Reagana, Kenneth Duberstein, kaže da mu je njegov šef odmah na početku mandata rekao da 'ode u Kongres i nađe saveznike iz obje stranke'. Stephen Hess, stručnjak za funkcioniranje savezne administracije koji radi u washingtonskom Institutu Brookings,kaže da je u tom smislu Barack Obama u mnogo povoljnijem položaju od Ronalda Reagana. Obamina Demokratska stranka u oba doma Kongresa ima uvjerljivu većinu, što Reaganovi republikanci prije 28 godina nisu imali.

XS
SM
MD
LG