Linkovi

Politički profili dopredsjedničkih kandidata: Sarah Palin i Joe Biden


Senator John McCain rekao je za guvernerku Palin da je 'upravo ono što našoj zemlji treba'. Činjenica je da je guvernerka Aljaske i dopredsjednička kandidatkinja Republikanske stranke povećala entuzijazam konzervativne izborne baze. Međutim, ankete pokazuju da ju većina Amerikanaca ne smatra spremnom za visok položaj u vladi te da se njezin izbor negativno reflektira i na samog predsjedničkog kandidata McCaina. No, što bilo da bilo, Saru Palin upoznala je u posljednja dva mjeseca cijela Amerika. Ona je svježe iako ponekad kontroverzno lice američkog konzervativizma.

Od kada se prije dva mjeseca meteorski vinula na nacionalnu scenu, guvernerka Aljaske Sara Palin je osvojila glasače Republikanske stranke širom Amerike. Bez obzira na veliku popularnost, Sarah Palin tvrdi da je 'ista kao i sve druge Amerikanke'.

"Moji su mama i tata radili u osnovnoj školi. Moj suprug i ja odrasli smo radeći. Ja sam obična mama s Aljaske koja svoju djecu svaki dan vozi na trening hokeja," izjavila je Palin.

Oni koji je znaju iz mladosti, kažu da Sarah Palin nije bila obična djevojka. Igrajući košarku u srednjoj školi dobila je nadimak Sarah Barakuda. Prije no što se bacila u politiku bila je sportski novinar i vlasnica ribarske firme. Njezin otac kaže da je uspijevala u svemu čega se dohvatila. Političku je karijeru počela u lokalnom školskom odboru u mjestu Wassila. Potom je postala gradonačelnica a – prije manje od dvije godine – guvernerka Aljaske. Najpopularnija je od guvernera svih 50 saveznih država – podržava je oko 80 posto građana Aljaske.

Analitičari američke političke scene smatraju da je senator John McCain izabrao ovu razmjernu nepoznatu i neiskusnu političarku za svoju partnericu na nacionalnim izborima zbog toga što se nadao da će privući neke od pristaša Hillary Clinton, demokratske senatorice koju je proljetos u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke porazio Barack Obama.

No, čini se da to Sari Palin nije pošlo za rukom. Demokrati kažu da Sara Palin razmišlja drugačije od većine Amerikanki – protivi se pobačaju, sumnja u znanstvene činjenice poput Darwinove teorije evolucije, te se zalaže za slobodu posjedovanja ručnog naoružanja.

Nakon nekoliko televizijskih intervjua u kojima Sarah Palin nije baš briljirala, ankete su počele pokazivati da se njezina popularnost smanjuje. U ovom trenutku, oko 55 posto Amerikanaca smatra da ona nije spremna za položaj na koji je nominirana.

Jedan od njih je i republikanac Colin Powell, bivši državni tajnik u administraciji predsjednika Georgea Busha. "Sarah Palin je vrlo uspješna žena, i ljudi je vole. Međutim, nakon što sam je imao prilike promatrati neka dva mjeseca, zaključio sam da ona nije spremna da bude predsjednica zemlje. A upravo je to glavna funkcija dopredsjednika – da bude spreman da zamijeni predsjednika," izjavio je nedavno Powell.

Naravno, John McCain smatra upravo suprotno. "Ona je izvrsno mobilizirala našu bazu. Naši su glasači puni entuzijazma, zahvaljujući Sari Palin. Sarah Palin je izravan izazov liberalnoj feminističkog ideologiji. Profesionalno uspješna žena koja istovremeno ima i vrlo uspješan obiteljski život… Želi reforme i vladi. Ima konzervativne vrijednosti. Mislim da je njezina nominacija bila izvrsna odluka - i za mene i za moju stranku," izjavio je McCain.

Novinar Matt Zencey iz lista Anchorage Daily News s Aljaske kaže da 'svatko tko podcjenjuje Saru Palin to čini na vlastiti rizik'.

I dok mnogi kritičari Sarah Palin ističu njeno neiskustvo na vanjskoplitičkom planu, odabir senatora Joea Bidena za dopredsjedničkog kandidata senatora Baracka Obama donio je njihovoj kandidaturi solidno iskustvo u vanjskoj politici i radu u Senatu. Stručnjaci kažu da radničko podrijetlo senatora iz Delawarea pomaže Obami kod ključnog glasačkog bloka Demokratske stranke.

Kad je senator Joe Biden bio objavljen kao demokratski dopredsjednički kandidat, u kolovozu, on je predsjedničkoj kampanji senatora Baracka Obame donio svoje dugogodišnje iskustvo u Senatu. Politički analitičari kažu da je kampanja senatora Obame imala dobre strateške razloge za uključivanje Bidena.

Profesor Robert Dudley, sa Sveučilišta George Mason, u Virginiji, stručnjak je za povijest američkih dopredsjednika. On kaže da Biden ima jednu vrlo važnu odliku koja je protuteža jednoj od najjačih kvaliteta republikanskog predsjedničkog kandidata senatora Johna McCaina: "Biden donosi kampanji iskustvo u vanjskoj politici koje je ravnopravno onome Johna McCaina."

Joe Biden je predsjedatelj Senatskog odbora za vanjsku politiku. Tijekom dugog niza godina, on je putovao diljem svijeta u područja sukoba, uključujući i Irak i Gruziju.

Analitičari kažu da je još jedan važan razlog Obaminog izbora Bidena osiguravanje glasova u ključnim sjeveroistočnim saveznim državama poput Pennsylvanije i Ohioa. Obama je u primarnim stranačkim izborima izgubio te države na račun senatorice Hillary Clinton.

Profesor Allan Lichtman, sa sveučilišta American, ovdje u Washingtonu, o tome kaže: "Biden je također tip demokratskog političara koji se dopada bjelačkim radničkim biračima, netko koga doživljavaju bliskim sebi."

Joe Biden zastupa saveznu državu Delaware već 36 godina. Uz svoje iskustvo na polju vanjske politike, on je služio i kao predsjedatelj Odbora za pravosuđe, koji glasa o kandidatima za suce Vrhovnog suda.

Biden je rođen prije 65 godina u Scrantonu, gradu radničke klase u Pennsylvaniji. Kada je prvi put bio izabran u Senat bilo mu je 26 godina. Kratko nakon tog izbora, jedna automobilska nesreća skrhala je njegov privatni život.

"Kad su moje supruga i kćerkica poginule, vratio sam se iz bolnice sa svoja dva teško ozlijeđena sinčića. Moja sestra i njezin suprug – bez da sam ih tražio – odrekli su se vlastitog samostalnog života, preselili u moju kuću i pomogli mi podizati moju djecu," sjeća se Biden.

Sa svojom drugom suprugom Jill, fakultetskom profesoricom, Biden se oženio prije dvadeset godina.

G. 1988, senator Biden se kandidirao za predsjedničku nominaciju svoje stranke. Međutim, kampanja je naglo završila kada je za jedan njegov govor bilo rečeno da je plagijat govora jednog britanskog zakonodavca. Biden se potom usredotočio na rad u Senatu i do 2007. nije ponovno pokušao s predsjedničkom kandidaturom.

Svoje jasne stavove o vanjskoj politici, Joe Biden je unio i u svoju kandidaturu. U Filadelfiji, prošle godine, prije primarnih stranačkih izbora, Biden se okomio na 'rat protiv terora' administracije predsjednika Busha.

"Otjerali smo u skrivanje i bijeg praktički svakog umjerenog čovjeka u Pakistanu i u Afganistanu. To doslovce stavlja u opasnost afganistanskog predsjendika Karzaija i pakistanskog predsjednika Musharrafa," izjavio je Biden.

No, prvi stranački ogled – izborni kolegij u Iowi – donio je Bidenu uvjerljivi poraz od Baracka Obame i drugih demokratskih kandidata. Slijedeći dan, on je obustavio svoju kampanju. Mjesecima kasnije, 23. kolovoza, pojavio se u Springfieldu, u saveznoj državi Illinois, uz Baracka Obamu kao njegov dopredsjednički kandidat. Četiri dana kasnije, na konvenciji Demokratske stranke, pokazao je robusnu energiju po kojoj je poznat.

"Ovo je nevjerojatno vrijeme. Ovi su izbori iznimni. Američki je narod spreman … Ja sam spreman … Barack Obama je spreman. Ovo je njegov trenutak … Ovo je naš trenutak. Ovo je trenutak za čitavu Ameriku," rekao je Biden.

Promatrači kažu da je osobna i politička snaga Joea Bidena bila ključna za širenje dopadljivosti Baracka Obame kroz široke mase birača.

XS
SM
MD
LG