Linkovi

Nedostatak veterinara na američkim farmama


Sjedinjene Države osjećaju manjak veterinara koji se brinu za životinje na farmama. Zbog toga je veterinarski koledž Sveučilišta Cornell u saveznoj državi New York odlučio pomoći farmerima u ovom dijelu zemlje, stavivši im na raspolaganje svoje veterinare.

U Sjedinjenim Državama ima gotovo 88 tisuća veterinara, no Američka udruga veterinara procjenjuje da tek svaki deveti radi s domaćim životinjama na farmama – peradi, stokom i ostalim blagom. Veterinar Rodrigo Bicalho, asistent na veterinarskom koledžu Cornell, kaže da je do tog manjka došlo zbog demografskih promjena u društvu.

"Mislim da je nekad većina ljudi koja je studirala veterinarstvo bila iz ruralnih područja. Oni su željeli naučiti sve o krupnim životinjama kako bi se vratili u svoj rodni kraj i tamo radili kao veterinari," kaže Bicalho.

Danas samo mali dio Amerikanaca radi ili živi na farmama i većina američkih studenata veterine dolazi iz urbanih dijelova zemlje. Zbog toga žele raditi s kućnim ljubimcima poput pasa i mačaka, a ne sa životinjama na farmama. Osim toga, za gradske studente izbor života na farmi čini se ponešto zastrašujućim: kako kaže Rodrigo Bicalho, treba ustati u ranu zoru, pa raditi do kasno, i biti spreman na hitne pozive tijekom noći. Veterinari koji rade sa stokom izloženi su i vremenskim nepogodama te ekstremnim temperaturama.

Kako bi pomogli u deficitu ove vrste veterinara, profesori veterine sveučilišta Cornell pružaju zdravstvene usluge životinjama na lokalnim farmama. U tamošnjoj regiji, u središtu države New York, to je uglavnom mliječna stoka.

"Rutinske posjete obično obavljamo jednom do dva puta tjedno. Veliki dio njih vezan je uz skotnost, jer farmeri – kako bi povećali prozvodnju mlijeka – nastoje konstantno imati skotne krave. Da bi krava imala mlijeka, ona mora neprestano kotiti telad. Na velikim mliječnim farmama koje posjećujemo dijagnosticiramo 50 do 300 skotnosti dnevno," kaže Bicalho.

U mljekari Sunnyside u mjestu Genoa, oko 2800 krava ovisi o medicinskoj pomoći Bicalhoa i njegovih kolega.

"Krave pri okotu zapravo ne zahtijevaju puno pomoći – praktički se okote same. No, kao i kod svih sisavaca, moguće su komplikacije pri okotu, pri čemu mi onda moramo uskočiti," kaže Bicalho.

To ponekad znači i carski rez – da, na samoj farmi. Veterinari s Cornella odgovaraju i na hitne pozive s gospodarstava u slučaju iznenadnih bolesti, a tada im se – na svojoj zadnjoj godini studija – mogu pridružiti i studenti. Bicalho kaže da je to jedan od načina na koji ovo sveučilište potiče studente da se odluče za stočarsko-veterinarsku praksu.

"Svaki liječnik sa sobom će u vozilu imati jednog ili dva studenta, tako da se poduka odvija na izravan način, i oni će neke zahvate izvoditi sami, naravno pod našim nadzorom. Tako o svemu što radimo dobijaju iskustvo iz prve ruke.

Veterinar Rodrigo Bicalho naglašava važnost njegove uloge učitelja. Kaže da je to najvažniji cilj ove sveučilišne klinike.

Obuka novih veterinara stočarskog smjera pri sveučilištu Cornell mogla bi postati još važnija tijekom sljedećih deset godina. Prema jednoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu Američke udruge veterinara, ponuda ove vrste veterinara svake će godine biti za 5 posto manja, dok će potreba za njihovim uslugama kontinuirano rasti.

XS
SM
MD
LG