Linkovi

'Vrag kojeg znamo' knjiga bivšeg agenta CIA-e Roberta Baera o Iranu


U knjizi Vrag kojegznamobivši agent CIA-e Robert Baer dovodi u pitanje većinu onog za što se vjeruje da znamo o Iranu. U ovoj provokativnoj analizi autor tvrdi da je Iran napola već dobio trideset godina stari i nikad objavljeni rat protiv Sjedinjenih Država i da ubrzanim tempom postaje supersila.

Robert Baer u Vragu kojegznamopokušava dokazati da je Iran na putu prema uspostavi svog carstva u Perzijskom zaljevu uspješno koristio pažljivo odabrane saveznike na Srednjem istoku, poput pokreta Hezbolah, te je vješto nadvladao sektaške podjele sa sunitima u muslimanskom svijetu.

Autor tvrdi da ja je iranska dominacija na Srednjem istoku gotova stvar i da Sjedinjene Države nemaju nikakvu drugu opciju već da traže primirje i počnu pregovore spremne na ukidanje sankcija protiv Irana i prihvate podjelu Iraka, koji je već kao cjelovita zemlja nepovratno izgubljen. "To je vrlo jednostavno. Iranski je plan, odnosno, plan šijita, da se zahvale Sjedinjenim Državama na svrgavanju Saddama Husseina i da ih vrlo pristojno zamole da napuste Irak do 2011. godine. U tom trenutku Irak će povratiti veći dio svoje neovisnosti i biti u tijesnom savezništvu s Iranom. Irak neće moći poduzeti nijedan korak po pitanju nacionalne sigurnosti bez zelenog svjetla iz Teherana".

Iran razmišlja dugoročno, smatra Robert Baer. Računa na to da će se Sjedinjene Države izmoriti u Iraku ipovući se iz te zemlje, čime će početi ponovniiranski pohod na Perzijski zaljev. Autor kaže da je Irancima savršeno jasno kako je jedini razlog zašto Washington brine zbog ovog zaljeva činjenica da se ispod njegovih obala nalazi 55 posto svjetskih zaliha nafte, a Hormuškim tjesnacem dnevno se preveze 17 milijuna barela ovog energenta.Jedna od kontroverznih teza Baerove knjige jest da Iran uopće nije zainteresiran da postane nuklearna sila u ovom trenutku. Međutim, istovremeno ne odbacuje mogućnost da Teheran radi na konstrukciji nuklearnog oružja, tvrdeći kako Iran želi postaviti protutežu pakistanskoj "sunitskoj bombi" sa svojom vlastitom "šijitskom bombom".

Isto tako Iran želi da ga se u međunarodnim odnosima uzima ozbiljno kao jednu od vodećih svjetskih sila, a želi također kontrolirati u potpunosti Hormuški tijesnac i time svjetsku trgovinu naftom. "Način na koji oni razmišljaju jest da se Perzijski zaljev tako zove s razlogom. To je iransko vodeno tijelo, 90 posto zaljevskog priobalnog područja je nastanjeno šijitima. Svi ti šijiti gledaju prema svetom gradu Qomu u Iranu ili svetom gradu Najafu u Iraku. Ja vjerujem da bi Iran mogao potencijalno biti pouzdan američki saveznik, netko tko bi nam mogao pomoći u nadgledanju Zaljeva, nadgledanju Iraka. Mislim da zahvaljujući Iranu možemo otići iz Iraka, nakon što smo svrgnuli Saddama, ostavljajući relativno stabilnu zemlju iza sebe. Međutim, samo pod uvjetom da počnemo razgovarati s Iranom i ako s Teheranom sklopimo nekakav sigurnosni sporazum".

Kao svojevrsni zaključak knjige autor kaže da što duže budemo ignorirali Iran, to će ova složena zemlja s tisućljetnom poviješću biti opasnija po nas i uspješnija u potiskivanju Sjedinjenih Država iz ove osjetljive regije svijeta. Ovo je četvrta knjiga Roberta Baera otkako je napustio CIA-u, a po jednoj od njih snimljen je i film Syrianas Georgeom Clooneyem u naslovnoj ulozi. Knjigu Vrag kojeg znamo: odnosi s novom iranskom supersilomRoberta Baera objavila je izdavačka kuća Random House iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG