Linkovi

Vanderbiltova palača - jedna od glavnih turističkih atrakcija doline rijeke Hudson


U dolini rijeke Hudson u saveznoj državi New York jedna od glavnih turističkih atrakcija su palače velikih američkih industrijalaca iz 19. stoljeća. Najpoznatija je ona Corneliusa Vanderbilta, koja je primjer načina na koji su ondašnji magnati pokazivali svoje bogatstvo. Te su palače, kao i ogromni posjedi oko njih, danas nešto poput nacionalnih parkova. No, jedan od problema koji se danas javlja je plaćanje njihova održavanja.

Samo 40 kilometara od Manhattana, zvona crkve Saint James u mjestu Hyde Park podsjećaju na slavnu prošlost ovog kraja. U njemu je industrijalac Cornelius Vanderbilt odlučio sagraditi svoj dom – palaču od 54 odaje, okruženu ogromnim posjedom. U dolini rijeke Hudson, duge oko stotinu kilometara, nalazi se petnaestak takvih palača. Sagradili su ih ljudi poput Vaderbilta, američki industrijalci s polovice 19. stoljeća koji su stekli ogromno bogatstvo zahvaljujući prvenstveno razvoju željeznice i pomorskog prometa.

Kada je 1877. Cornelius Vanderbilt preminuo, njegovo je nasljedstvo bilo vrijedno 100 milijuna dolara – što ga je tada činilo najbogatijim Amerikancem u povijesti Sjedinjenih Država. Danas Vanderbiltovu palaču održava Savezna služba za nacionalne parkove. Ranger Allan Dailey kaže da palača svjedoči o razdoblju korjenitih društvenih i ekonomskih promjena:

"Bilo je to prvi put da su Amerikanci raspolagali ogromnim bogatstvima. Bolje je reći – neki su Amerikanci raspolagali ogromnim bogatstvima. Stvar nije bila samo u bogatstvu – trebalo je tom bogatstvu dati i značenje. Treba li takav čovjek ostati dio društva, ili se od njega treba izdvojiti? Treba li on biti netko tko će određivati društvene trendove? Treba li dio bogatstva dati u dobrotvorne svrhe? Ako da, na koji način?"

I danas je za održavanje Vanderbiltova imanja i palače potrebno pravo bogatstvo. Godišnji proračun ove turističke atrakcije iznosi milijun i pol dolara. On dolazi iz državne blagajne, privatnih donacija te novca od ulaznica. Dobar dio posla na imanju obavljaju volonteri. Primjerice, vrtove koji okružuju Vanderbiltovu palaču održava oko 170 dragovoljaca, mještana okolnih gradića.

Volonteri koji upravo plijeve vrt kažu da imanje ne bi postojalo bez volontera, kojih nikad nije dovoljno. 'Trebaju nam mladi, jer smo mi već u godinama' –dobacuje jedna gospođa. U blizini Vanderbiltova imanja je palača Boscobel, na čijem se posjedu svako ljeto održava kazališni festival djela Williama Shakespearea.

Susjedna se imanja održavaju i prodajom voća uzgojenog na plantažama velikih posjeda, kao što je slučaj s imanjem Montgomery Place. Kada je riječ o turizmu – glavnom izvoru zarade ovoag kraja – on nije samo ljetni.

Dolina rijeke Hudson privlači posjetitelje i u listopadu kada okolne šume osvanu u bojama jesenskog lišća, te u vrijeme Božića. A u proljeće, na imanjima američkih industrijalaca i magnata iz 19. stoljeća često se organiziraju vjenčanja.

XS
SM
MD
LG