Linkovi

Otkriveno 26 gena najčešćeg oblika raka pluća


Znanstvenici su objavili da su identificirali velik broj gena koji često mutiraju kod oboljelih od najčešćeg oblika raka pluća. Njihovi nalazi - kako kažu - otvaraju vrata razvoju individualiziranih metoda liječenja te bolesti.

Genetičari u tri američke znanstveno-istraživačke institucije identificirali su 26 gena koji često mutiraju kod adenokarcinoma pluća, najčešćeg oblika ove bolesti. Rak pluća vodeći je uzrok smrti bolesnika od raka u svijetu - više od milijun ljudi svake godine podlegne toj zloćudnoj bolesti. Oko 90 posto oboljelih su pušači i bivši pušači, preostalih 10 posto nikada nisu pušili. Stopa preživljavanja ove bolesti vrlo je niska - nakon 5 godina, samo 15 posto oboljelih još je živo.

U studiji, objavljenoj ovaj tjedan u časopisu Nature, znanstvenici opisuju kako su, korištenjem najnovije tehnologije sekvencioniranja gena, pregledali 625 gena izvađenih iz tumora 188 osoba oboljelih od raka pluća. Gene iz tumora potom su usporedili s DNK iz zdravih tkiva istih osoba.

Jedan od autora studije, Matthew Meyerson, iz Instituta Broad bostonskog MIT-ja, kaže da geni raka, poznati kao somatske mutacije, nisu nasljeđeni i ne pojavljuju se nigdje drugdje u organizmu nego samo u tkivu raka: "Somatske mutacije su vrlo važne jer mutirani geni mogu biti meta ciljane terapije protiv raka. Razlog je taj što su geni u tkivu raka drugačiji od normalnih gena u zdravom tkivu. Neki lijekovi mogu specifično tragati za stanicama s mutiranim genima raka."

Znanstvenici su tragali za mutiranim genima koji pokreću lanac bioloških zbivanja koja vode do razvitka adenokarcinoma.

Drugi koautor studije Richard Wilson, s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington, u Saint Louisu, u Missouriju, kaže da bi daljnja istraživanja mogla rezultirati ciljanom terapijom za oboljele od raka pluća: "Mogli bismo razviti mnogo bolje kemoterapijske lijekove, među kojima i one koji bi oboljelima pružili mnogo bolju kvalitetu života."

Studija je otkrila da su neki od gena adenokarcinoma implicirani i u čitav niz drugih vrsta raka, uključujući limfom, leukemiju, te rak debelog crijeva.

Ovo istraživanje dio je Projekta sekvencioniranja tumora, koji financira Nacionalni institut za istraživanja genoma. Cilj projekta je prikupiti katalog svih mutacija gena uključenih u maligne bolesti.

XS
SM
MD
LG