Linkovi

Kada su Amerikanci spremni za alkohol, u 18. ili 21?


Osamnaest godina ili dvadeset-jedna? To pitanje ponovno privlači pažnju na zakonitu dob za konzumiranje alkohola u Sjedinjenim Državama. Prilog Bernarda Shusmana.

Zakonitu dob za konzumiranje alkohola svojedobno su regulirale vlastitim zakonima same američke savezne države. No, 1984. godine, pod jakim pritiskom iz saveznih država, od roditelja i raznih udruga, tadašnji predsjednik Ronald Reagan potpisao je zakon kojim se u čitavoj zemlji propisuje da je zakonska dob za konzumiranje alkohola 21 godina. Izvjestan broj pedagoga – manjina, vrijedi istaknuti! – sada želi da se ta dobna granica snizi. No, mnogi se zariču da se to nikada neće dogoditi.

'Ako osamnaestogodišnjaci mogu piti alkohol, to ne znači automatski da će i četrnaestogodišnjacima on biti dostupan'

'Treba biti dosljedan sa zakonskom dobi za vožnju i za konzumiranje alkohola'

'Ako zakonska dob za pijenje alkohola bude niža, ljudima će to postati normalno, pa neće postojati potreba da se bude buntovnik i pijenjem bude cool'

Tako glase neki od argumenata koji se čuju u prilog snižavanja zakonske dobi za konzumiranje alkohola. No, pogledajmo jedno tipično sveučilište: recimo, Frostburg State University, na obroncima gorja Appalachian, u zapadnom dijelu države Maryland. U zadnjih deset godina, dva su studenta umrla od otrovanja alkoholom. Većina studenata pije, a nekolicina ih pije neumjereno ili se povremeno teško opija.

Prije dvije godine, dekan Sveučilišta Frostberg postao je Jonathan Gibralter, koji je poduzeo odlučne korake u borbi protiv alkohola i droga, u suradnji s lokalnom zajednicom, vladinim dužnosnicima, te, naravno, samim studentima. "Svake godine, od milijuna mladih koji krenu na fakultete, 1700 umre od teškog opijanja ili od ponašanja povezanog s pijanošću. Ako se tome dodaju oni koji izgube živote u automobilskim nesrećama, u seksualnim napadima, nasilnim zločinima i slično, onda se broj penje na stotine tisuća svake godine. Ne želim telefonom zvati roditelje da bih im rekao da im je dijete umrlo zato što je bilo pijano" - rekao je Gibralter.

Nedavno je John McCardle, profesor i bivši predsjednik Collegea Middlebury, u Vermontu, pokrenuo inicijativu da se zakonska dob za konzumiranje alkohola snizi na osamnaest godina. On je osnovao udrugu Amethyst Initiative, organizaciju koja okuplja više od stotinu predsjednika koledža. McCardle vjeruje da trenutni zakon natjerava tinejdžere da piju potajno. "To je jednostavno pijenje alkohola među mladima izguralo s javnih mjesta i dalje od očiju javnosti" - kaže McCardle.

Podrška njegovoj inicijativi dolazi iz nekih vrlo prestižnih institucija. David Oxby, predsjednik Koledža Pomona, u Claremontu, u Kaliforniji, kaže: "Granica od 21 godine ne sprečava opijanje. To se događa na fakultetskim kampusima diljem zemlje. Vjerujem da, kad bismo bili u mogućnosti provesti zdravstveno prosvjećivanje o odgovornom konzumiranju alkohola, da bi to bilo najbolje rješenje za sve."

Reakcija na inicijativu bila je brza i oštra. Zakonodavac iz Marylanda William Bronrott kaže: "Ako želite još više smrtnih slučajeva, još više ozljeda, više spolno prenosivih bolesti, neželjenih trudnoća, i još više problema u našim zajednicama vezanih uz ovisnosti, onda – samo naprijed. Snizite granicu na 18 godina ako je to sve ono što želite postići."

Jan Withers je majka koja je izgubila svoju petogodišnju kćerkicu kao putnika u automobilu, gdje je vozio sedamnaestogodišnjak koji je prije toga pio."Granica od 21 godine spasila je oko tisuću života godišnje … to je mnogo roditelja koji nisu trebali tugovati čitav svoj život, kao što ja tugujem" - kaže Jan Whiters.

Studenti na Sveučilištu Frostburg glasno podržavaju strogi pristup predsjednika sveučilišta prema maloljetničkom konzumiranju alkohola. U međuvremenu, Jonathan Gibralter je dobio Nacionalnu predsjedničku nagradu za čelništvo, kao i 50 tisuća dolara za svoje sveučilište, u znak priznanja za njegovu ulogu u razvitku efikasnog programa prevencije protiv zlouporabe alkohola.

XS
SM
MD
LG