Linkovi

Prvi snimci američkih predsjedničkih kandidata iz 1908. objavljeni na kompaktnom disku


Sad kad su sve tri predsjedničke debate za predstojeće izbore već održane, osvrnut ćemo se na debate iz 'nula osme' godine, ali ne dvije tisuće osme već 1908. To su bili izbori u kojima smo po prvi put imali izbornu strategiju: snimljene govore kandidata koje su glasači mogli poslušati u svom vlastitom domu i u vrijeme koje sami odaberu. Nedavno je objavljen kompaktni disk s više od 40 minuta govora tadašnjih kandidata – demokrata Williama Jenningsa Bryana i republikanca Williama Howarda Tafta. Pripremio Jeff Bossertt.

William Jennings Bryan i William Howard Taft zapravo nikad nisu vodili debatu jedan protiv drugoga. Ali 1908. godine jedan vlasnik kina u New Yorku bar je pokušao stvoriti takvu iluziju uz pomoć dvije lutke i audio snimaka napravljenih voštanim cilindrom.

"Mogu zamisliti da sudbina nacije nadmaši slavu sadašnjosti i prošlosti, sudbina koja ispunjava odgovornosti današnjice i sposobna je ispuniti mogućnosti budućnosti" - dio je snimljenog govora demokrata Williama Jinningsa Bryana.

"Gospodo, snaga Republikanskih ciljeva u ovoj kampanji jest u činjenici da predstavljamo politiku koja je ključna za reformu poznatih kršenja zakona, za kontinuitet slobode i istinski prosperitet" - rekao je 1908. William Howard Taft.

Ovi govori demokrata Bryana – jednog od najpopularnijih govornika u američkoj povijesti – i republikanca Tafta, koji je pobijedio na tim izborima, nalaze se među dvadeset dva govora na novom CD-u pod nazivom "Debata 08" koji je objavila diskografska kuća Archephone.

Ova kompanija iz Illinoisa specijalizirala se za obnovu snimaka učinjenih između kraja osamdesetih godina devetnaestog stoljeća i početka dvadesetih godina dvadesetog stoljeća. Nova izdanja popraćuju s pisanim materijalom koji takve snimke stavlja u povijesni kontekst. Prvi Edisonovi voštani cilindri devedesetih godina devetnaestog stoljeća prvenstveno su korišteni za snimanje glazbe, međutim, kompanije su ubrzo počele preispitivati i druge mogućnosti. Kad je William Jennings Bryan krenuo u prvi pohod na Bijelu kuću 1896, protiv Williama McKinleya, diskografska industrija odlučila je odigrati ulogu u toj utrci. Međutim, cilindri s govorima koji su prodavani nisu sadržavali glas kandidata, već su ih snimali glumci zajedno s izrežiranim aplauzom i odobravanjem tobožnje publike.

Patrick Feaster, profesor folklora na Sveučilištu Indiane koji je bilješkama popratio ovo izdanje, kaže da su slušatelji u to vrijeme bili više zainteresirani za zabavu, negoli za politiku: "Ideja o rekonstrukcije neke povijesne epizode činila im se nešto kao nama danas hollywoodski film, rekonstrukcija nekog događaja iz doba Građanskog rata. Ne da su uspjeli prevariti nekoga da su glumci na snimkama McKinley ili neki drugi kandidat. Bila je više riječ o tome da se ljudima da neka vrsta konkretnog iskustva. Mogli ste na neki način zamisliti kao da slušate pravi govor."

Ispočetka bilo je tehničkih ograničenja na snimanje pomoću voštanog cilindra. Kompanije koje su proizvodile fonografe tek su trebale naći način kako da poboljšaju kopiranje, što je značilo da glazbenici i glumci trebaju provesti sate ispred uređaja za snimanje, snimajući duplikate - nešto za što predsjednički kandidati teško da bi imali vremena. Glumci su snimali govore i u kampanji 1900. kad se McKinley sučelio s Bryanom po drugi put. Međutim, osam godina kasnije Bryan je sam snimao svoje govore, a kopije je bilo prilično lako učiniti.

"Do ozdravljenja dolazi brzinom kojom možemo prepoznati zle stvari, jer proizlaze iz okolnosti. Nekolicina, već mnogo godina, zagovara veću zaštitu bankovnih pologa. Međutim, propasti banaka nisu česta stvar, a broj onih koji gube je mali" - izvadak je iz Bryanovog govora.

Tako je i William Taft konačno pristao na istu stvar kako bi izbjegnuo davanje prednosti svom suparniku. "Prijedlog je da se oporezuje pošteni i oprezni bankar kako bi se time platilo nepoštenje i neoprez drugih. Nitko ne može predvidjeti teret, koji bi po ovom sustavu bio uveden na pouzdane i konzervativne bankare u zemlji."

David Giovannoni, povjesničar i stručnjak za audio zapise, jedan je od producenta ovog kompaktnog diska. On primjećuje da su međunarodna politika i financijska sigurnost predmet debata predsjedničkih kandidata i 100 godina kasnije: "Republikanac Taft kaže, 'OK, natjerali ste bankare da plate osiguranje na uloge, a ono što ćete dobiti bit će bezakonje. Imat ćete mnogo bankara koji će spekulirati s novcem jer nemaju što izgubiti. Jer ako izgube, imaju osiguranje koje će isplatiti njihove štediše, vlada će se umiješati – a to nije ono što bi Republikanska stranka željela da se dogodi'. To je vrlo zanimljiva priča i danas, zar ne?"

Drugi govori koji se nalaze na ovom kompaktnom disku bave se pitanjem Filipina, pravima radnika, izborom senatora većinskim glasovima i pravima i položajem crnaca. Cilindri su koštali prilično skromnih 35 centi 1908. godine, što je ekvivalent od oko 8 dolara danas. I dok su se mnogi okupljali u nečijoj kući da bi ih slušali, Patrick Feaster kaže da su često bili više impresionirani novom tehnologijom snimanja tako da poruka nije na njih vršila neki veliki utjecaj: "Općenito vjerujemo da se nisu previše dobro prodavali, jer danas nema puno kopija na raspolaganju. A snimke koje su se dobro prodavale možete očekivati u antikvarijatima i sličnim mjestima. Pretpostavljam da je također moguće da su ih ljudi nakon izbora jednostavno bacali kao zastarjele. Međutim, ostaje misterija koliko su te snimke utjecale na kampanje. Koliko ja znam nitko na to još nije dao pouzdan odgovor."

Međutim, riječi kandidata imaju utjecaja i danas bi bilo teško zamisliti predsjedničku kampanju bez snimljenih govora, reklamnih poruka i TV debata.

XS
SM
MD
LG