Linkovi

Greenspan svjedočio pred Kongresom o financijskoj krizi


Članovi američkog Kongresa danas su u okviru niza saslušanja o sadašnjoj financijskoj krizipostavljali pitanja i bivšem direktoru Središnje banke Alanu Greenspanu. On se općenito suprotstavljao striktnijoj regulaciji financijskih kompanija tijekom svojih osamnaest godina na čelnom mjestu Središnje banke. Međutim, bivši direktor sadašnju je krizu nazvao "šokom" i predvidio da će doći do povećavanja broja neuposlenih i sad se založio za veću regulaciju financijskih tvrtki. Napomenuo je da bi se sadašnja kriza mogla promatrati kao "zajmovni tsunami koji se događa jednom u stoljeću".

Istovremeno na istom senatskom saslušanju Neel Kashkari, osoba koja rukovodi vladinim programomfinancijske stabilizacije vrijednim 700 milijardi dolara, izjavio je da je administracija učinila "nevjerojatni" napredak u organiziranju tog ogromnog projekta. Dodao je kako su se pojavili "znaci poboljšavanja" na burzama.Na burzama diljem svijeta danas rezultati su promjenjivi. Ključni burzovni pokazatelji u Seulu i Hong Kongu zabilježili su značajniji pad vrijednosti. Europske burze su poslovale s podijeljenim rezultatima, dok je u Sjedinjenim Državama zabilježen blagi rast vrijednosti burzovnih pokazatelja. Ulagači su prilično obeshrabreni nizom relativno slabih poslovnih rezultata vodećih kompanija.

U međuvremenu je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio da će trebatipoduzeti globalnu koordinaciju bez presedana u povijesti kako bi se nosilo sa sadašnjim potresom na financijskim tržištima. Obraćajući se novinarima u Pekingu danas, gospodin Barroso je rekao da će globalna ekonomska kriza dominirati dvodnevnim euro-azijskim summitom koji počinje sutra u glavnom kineskom gradu. Jučer je Washington pozvao čelnike najrazvijenijih zemalja svijeta i vodećih ekonomija zemalja u razvoju na summit koji će se koncentrirati na globalnu financijsku krizu i održat će se u glavnom američkom gradu 15. studenoga.

XS
SM
MD
LG