Linkovi

Nova strategija u Afganistanu temeljila bi se na dijalogu s 'umjerenim talibanima'


Posljednjih dana britanski i američki vojni zapovjednici u Afganistanu javno su progovorili o potrebi za – osim vojnom - političkom i ekonomskom komponentom kako bi se postigao dugotrajni uspjeh u Afganistanu. Kao što je američki ministar obrane Robert Gates izjavio, nacionalno pomirenje važan je dio uspjeha. Na ovu temu Judith Latam razgovara s nekoliko afganistanskih, pakistanskih i američkih novinara.

Britanski vojni zapovjednik u Afganistanu, brigadni general Mark Carleton-Smith, izazvao je svojevrsnu kontroverzu kad je izjavio za nedjeljni londonski Times – "nećemo pobijediti u ovom ratu". General je dodao da cilj treba biti smanjenje pobune na razinu s kojom se može nositi.

Afganistanski novinar Nabi Misdaq slaže se s takvom ocjenom: "Ovaj rat ne može se dobiti vojnim putem. Britanski je general rekao da moramo učiniti sve što možemo kako bismo pregovarali s talibanima. U stvari, došlo je do sastanka s talibanima u Meki, u Saudijskoj Arabiji, od 24. do 27. rujna i to iz posredničku ulogu saudijskog kralja. To je bio početak za obje vlade, onu u Kabulu te za talibansku premda zbog sukoba u kojem se nalaze ni jedni ni drugi sada ne žele priznati da je došlo do sastanka."

Pakistanski novinar iz Lahorea, Ahmed Rashid, napisao je knjigu "Potonuće u kaos: Sjedinjene Države i neuspjeh izgradnje nacije u Pakistanu, Afganistanu i središnjoj Aziji", kaže da je političko rješenje ključ uspjeha. Tajni dijalog talibana i vlade u Kabulu on naziva značajnim političkim događajem." "Sve to ukazuje na činjenicu da postoje ozbiljni pokušaji, prije ovomjesečnih predsjedničkih izbora u Afganistanu, da se umjerene talibane, koji nisu povezani s al-Qaidom, pokuša ohrabriti da polože oružje" - kaže Rashid.

On smatra da je zapadni savez u Afganistanu počeo pucati: "Mislim da postoje brojne dugoročne razlike između britanskog i američkog pristupa no ne vjerujem da je to samo britansko-američko pitanje već, sve više, europsko-američko pitanje. Vjerujem da se Europljani doista pripremaju za slijedećeg američkog predsjednika od kojeg očekuju da će promijeniti strategiju i zauzeti se sveobuhvatniju politiku, širu od nastojanja da se pobuna skrši isključivo vojnim putem."

Američki novinar Roy Gutman autor knjige "Kako smo propustili priču: Osama bin Laden, talibani i otmica Afganistana" kaže da je odavno prošlo vrijeme da Washington ponovno razmotri svoju politiku uobličenu nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine: "Glavni razlog za prisustvo američkih snaga u Afganistanu u tom razdoblju nije bila stabilizacija Afganistana nego borba protiv al-Qaide uz korištenje Afganistana kao platforme. To je bilo krpanje. Ne možete se boriti protiv njih bombardirajući ih s velikih visina niti lansiranjem raketa u pakistanska plemenska područja. Ono što doista trebate je strategija."

Gutman primjećuje da je admiral Mike Mullen, načelnik Združenog stožera, upravo to poručio u svjedočenju u Kongresu na godišnjicu terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Bilo kakva strategija, nastavlja Gutman, trebala bi uzeti u obzir činjenicu da je Afganistan iznimno decentralizirana zemlja dijelom i zbog prirode terena. To znači, kao što je izjavio general David McKiernan, zapovjednik američke vojske u Afganistanu, da Sjedinjene Države ne bi trebale biti u poziciji da određuju koji će lokalni plemenski čelnici dominirati u različitim dijelovima Afganistana. Sada je široko rasprostranjeno uvjerenje da će novi američki predsjednik i njegova administracija razviti novu strategiju za borbu protiv pobunjenika u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG