Linkovi

'U zemlji nevidljivih žena' - britanska liječnica opisuje svoj boravak u Saudijskoj Arabiji


Qanta Ahmed, muslimanka koja je provela dvije godine radeći kao liječnica u Saudijskoj Arabiji, opisuje životno i radno iskustvo u skladu sa strogim pravilima religije ove kraljevine, poznate kao vahabizam. U knjizi In the Land of Invisible Women - ‘U zemlji nevidljivih žena,’ ova autorica prikazuje religiozni način života, vrlo različitog od islama kojeg je ova autorica prakticirala odrastajući u Britaniji. Prilog Julie Taboh.

Doktorica Qanti Ahmed kaže da je, kada joj je ponuđen posao liječnice u Saudijskoj Arabiji, bila vrlo ushićena. Ova muslimanka rođena u Pakistanu i odrasla na Zapadu, kaže da je pozdravila tu priliku da dublje istraži svoju vjeru baš u kolijevci islama. No, ono što nije očekivala je činjenica da će život u islamskoj kraljevini predstavljati izazov za njenu vjeru.

Svoj život u Saudijskoj Arabiji doktorica Ahmed započela je s hodočaćem svetom gradu Meki, duhovnim putovanjem muslimana znanim kao hadž. Od svakog se muslimana očekuje da hadž obave barem jednom u životu. Prema doktorici Ahmed, jedan od središnjih događaja hadža je ritualni obilazak oko Kabe, četvrtaste građevine pokrivene crnom tkaninom, koja se nalazi u sredini džamije Al Haram. Muslimani Kabu smatraju najsvetijim mjestom islama.

"U trenutku kada sam obilazila Kabu, odjednom sam shvatila kako je ljudsko biće zapravo beznačajno u razmjerima stvaranja, i u trenutku shvatila neizmjernost našeg stvoritelja. Ja sam osobno tada shvatila raznolikost islama. Vrlo je neobično što se svake godine ta raznolikost manifestira u kolijevci islama – kraljevini Saudijskoj Arabiji – koja mahom ne priznaje raznolikost u vlastitom društvu" - kaže gospođa Ahmed.

Ona u svojoj knjizi opisuje ortodoksnu verziju islama koji je državna vjera ove kraljevine. Ona na kontroverzni način – kojem se neki stručnjaci opiru – povezuje vahabizam i militantne muslimane poput Osame bin Ladena. Ona kaže da to što Osama bin Laden zastupa 'nije islam, već bastardizacija islama'. U svojoj knjizi naslovljenoj ‘U zemlji nevidljivih žena,’ doktorica Ahmed razmatra ulogu žena u ortodoksnom islamskom društvu, odnosno u okvirima vahabizma, zakona toliko različitog od umjerenog islama čiji je ona pobornik.

"Žena ne može biti vlasnica biznisa bez muškarca ili barem muškog jamca. Ženama nije dozvoljeno putovati bez odobrenja neke muške osobe. Međutim, žene imaju vlastite biznise – one posjeduju 40 posto tvrtki u Saudijskoj Arabiji. Kontroliraju ogromnu količinu ekonomskog bogatstva u zemlji, no da bi to mogle postići, morale su proći – da tako kažem – ‘muškog stražara’ da bi mogle pregovarati s državom."

No, nedostatak slobode za mnoge saudijske žene nije nužno pitanje religije. To tvrdi direktor Programa za američko-muslimanske studije na sveučilištu Georgetown u Washingtonu, Zahid Bukhari: "To je u osnovi pitanje kulture. Tu se ne radi o islamu. Da je to pitanje islama, onda bi to bio slučaj u svih 57 muslimanskih zemalja te među muslimanima koji žive posvuda u svijetu, a oni nemaju tu vrstu problema. Prema tome, to je pitanje specifično za Saudijsku Arabiju"

Iako vahabizam podržava država, mnogi Saudijci počinju se kritički odnositi prema nekima od njegovih stogih načela. Doktorica Ahmed kaže da je naišla na brojne Saudijce koji se ne slažu s vahabizmom i dodaje da mnoge žene i muškarci u njemu pokušavaju unijeti promijene. Autorica ove knjige, koja sada živi u Sjedinjenim Državama, ohrabruje umjerene muslimane diljem svijeta da javno govore protiv djela nasilja koja su počinili militantni džihadisti u ime islama: "Mislim da se muslimani moraju upitati kako njihovo ponašanje, ili njihova nemogućnost da mu se opru, ili pak volja da ga podržavaju – kako se to odražava na islam?"

Doktorica Ahmed se nada da će njena knjiga privući i muslimane i ne-muslimane, te da će pomoći u stvaranju boljeg razumijevanje između kultura istoka i zapada.

XS
SM
MD
LG