Linkovi

SAD: samo oko deset posto odbačenih mobilnih telefona se reciklira


Jeste li se ikada pitali što se događa sa zastarjelim ili odbačenim mobilnim telefonima? Prema pisanju Chicago Tribuna, sto milijuna mobilnih telefona prestane se koristiti svake godine, i zamjeni ih se novim, boljim modelima.

Neki od ovih starih telefona završe u našim ladicama, gdje stoje, neprimijećeni, ponekad i godinama. Drugi su, pak, bačeni u smeće. No, bacanje mobilnih telefona loše je po okoliš, jer oni na kraju završe na smetlištima, gdje štetni, teški metali iz njihovih baterija mogu iscuriti u zemlju, i tako zagaditi ekosustav.

Mnoge trgovine elektronske opreme imaju kutije u koje se mogu odložiti stari mobilni telefoni, kompjutori, i slična oprema. Razne dobrotvorne udruge često pokupe ovu opremu. Jedna tvrtka pod imenom Greenphone.com čak i plaća ljudima da im pošalju svoje telefone koje više ne koriste, a potom posadi stablo za svaki telefon koji primi.

No, što se dalje dogadja s ovim telefonima? Oni završe u rukama kompanija poput Sims Recycling Solutions iz Chicaga, koja, prema pisanju Chigaco Tribuna, procesuira 91-nu tisuću kilograma mobilnih telefona godišnje. Oni vade baterije iz telefona, a potom telefone smrskaju u male komade, koji se dalje tope. Ono što na kraju ostaje je mješavina metala, te plastični dijelovi, staklo i druge nečistoće. Potom se takva mješavina metala šalje drugim tvrtkama za reciklažu, koje iz nje mogu izvući dragocjeni bakar i aluminij, pa čak i malo zlata. Ti se materijali koriste za proizvodnju novih elektroničkih proizvoda.

No, prema informacijama državne agencije za zaštitu okoliša, samo oko deset posto odbačenih mobilnih telefona se reciklira i ponovno koristi. To znači da milijuni drugih odbačenih mobilnih telefona i dalje čuče u nekim tamnim, zaboravljenim ladicama.

XS
SM
MD
LG