Linkovi

Neslaganja Obame i McCaina o vanjskoj politici i sigurnosnim pitanjima


U drugoj po redu predsjedničkoj debati kandidati John McCain i Barack Obama sučelili su, između ostaloga, svoja mišljenja glede vanjske politike i prioriteta na polju sigurnosti. javlja iz Nashvillea.

Dvojica kandidata oštro su se uzajamno kritizirala braneći svoje stavove o ratu u Iraku i nuklearnim prijetnjama koje predstavljaju Iran i Sjeverna Koreja.Debata u Nashvilleu pružila je priliku senatoru Johnu McCainu da obnovi svoju podršku američkim snagama u Iraku, dok je senator Obama ponovio svoje protivljenje ratu u toj zemlji.

Senator McCain je rekao da su ga njegovo iskustvo u oružanim snagama i u Senatu pripremili da se sučeli s teškim odlukama, bolje negoli bi to u stanju bio učiniti njegov suparnik. "Moje prosudbe su dio javnih dokumenata i ja iza njih stojim. Senator Obama je bio u krivu glede Iraka i pojačavanja snaga u toj zemlji.Bio je u krivu glede Rusije kad je izvršila agresiju na Gruziju. I u svojoj kratkoj karijeri on ne shvaća izazove koji stoje pred našom nacionalnom sigurnošću. Prijatelju moj, nećete imati vremena obrazovati se na poslu".

Obama je napao McCaina zbog podrške ratu u Iraku i njegova prijedloga da zadrži američke snage u toj zemlji dok se tamo ne izmjeni sigurnosna situacija. Dodao je kako je njegov suparnik bio u krivu od samog početka. "Senator McCain je ohrabrivao predsjednika da ide u Irak. Nagovještavao je da će to biti brzo i lako. Govorio je da će nas tamo dočekati kao osloboditelje. To je bila kriva prosudba i mnogo nas je koštala".

Obama je izjavio da kontinuirane vojne operacije u Iraku odvraćaju američku pažnju od sigurnosnih izazova u Afganistanu i Pakistanu.Optužio je Johna McCaina da izražava odviše podrške eventualnim vojnim udarima na Iran i Sjevernu Koreju. "To je čovjek koji je pjevao'bombardirajmo Iran', koji je pozivao na uništenje Sjeverne Koreje.To nije primjer blagog govora".

Senator McCain je rekao kako je njegov pristup vanjskopolitičkim pitanjima da blago govori i nosi veliku batinu, parafrazirajući riječi američkog predsjednika Teddyja Roosevelta.Dodao je da je odlučan stav potreban posebice kad je Rusija u pitanju.. "Vladimir Putin i drugi koji žele uspostaviti novi Sovjetski Savez sad drže oko na Ukrajini. Moramo iskazati moralnu podršku Gruziji, moramo iskazati moralnu podršku Ukrajini. Moramo zagovarati njihovo članstvo u NATO savezu".

Senator Obama je izjavio da se američka podrška i financijska pomoć treba proširiti i na drugapodručja koja je kontrolirao Sovjetski Savez kao što su Latvija, Estonija i Poljska. "Također im moramo osigurati financijsku i drugu konkretnu pomoć kako bi im pomogli u obnovi njihovih ekonomija. Gruzija je na rubu enormnog ekonomskog kolapsa. Neki kažu da je toprvotno i bila namjera Vladimira Putina".

Obojica kandidata složili su se oko toga da Iran i nastavak njegovog nuklearnog programa predstavljaju ozbiljnu prijetnju Sjedinjenim Državama i sljedećem američkom predsjedniku. Senator McCain je izjavio da bi on predvodio višestrana nastojanja da se onemogući Iranu da dođe u posjed nuklearnog oružja. "Želim biti siguran da smo izvršili dovoljan pritisak na Iran, zajedno sa svojim saveznicima,i uveli značajne sankcije kako bismo promijenili njihovo ponašanje".

Senator Obama je također rekao da podržava razne međunarodne sankcije protiv Irana.Međutim, za razliku od senatora McCaina i predsjednika Busha rekao je da se ne protivi izravnim razgovorima s Iranom i Sjevernom Korejom. "Znadete li što se događa kad predsjednik Bhush odluči da nećemo razgovarati s Iranom, da nećemo razgovarati sa Sjevernom Korejom?Iran od nule dođe do 4000 tisuće centrrifuga.Sjeverna Korejaučetverostruči svoj nuklearni kapacitet".

Senator McCain je opetovano kritizirao Obamu zbog svoje otvorenosti za susrete s čelnicima Irana, Sjeverne Koreje i drugih neprijateljskih zemalja. Za manje od mjesec dana američki glasači će odlučiti koji će se od ove dvojice kandidatabaviti ovim sigurnosnim i vanjskopolitičkim pitanjima.

XS
SM
MD
LG