Linkovi

Zdrav krvožilni sustav može spriječiti nastajanje masnih stanica


Znanstvenici diljem svijeta pokušavaju otkriti tajne matičnih stanica i iskoristiti njihova regenerativna svojstva za tretiranje mnogih bolesti i patoloških stanja.

Razgovaramo danas s doktorom Keith Marchom s državnog sveučilišta savezne države Indiana u gradu Indianapolisu. On kaže da je njegova grupa nedavno otkrila postojanje i neobična svojstva matičnih stanica smještenih na vanjskoj strani razvijenih krvnih žila.

"Iz anatomije nam je poznato da unutarnju stijenku krvnih žila oblažu visoko specijalizirane epitelne stanice, takozvane endotelne stanice. Isto nam je tako poznato da su zdrave endotelne stanice neophodne za normalnu funkciju krvožilnog sustava i da poremećaj u njihovoj funkciji dovodi do bolesti kao što je ateroskleroza. Sada smo otkrili da s vanjske strane stijenke krvnih žila postoje matične stanice. Zapitali smo se da li postoji nekakva veza između endotelnih i ovih matičnih stanica i kakav utjecaj bolest krvnih žila ima na matične stanice," rekao je doktor March.

Ova skupina znanstvenika uspjela je pokazati odnos između ove dvije grupe stanica. Postalo je jasno da su matične stanice bile neophodne za normalnu funkciju endotelnih stanica. No, skupina je otkrila da, ako se endotelne stanice oštete patofiziološkim procesima kao što su visoki krvni tlak, povećani kolesterol ili povećani nivo šećera u krvi, matične stanice se počnu pretvarati u – masne stanice.

"Čini nam se da bolest endotelnih stanica zaustavlja izlučivanje tvari koje u normalnim uvjetima održavaju matične stanice u tom ne-diferenciranom stanju. Bez tih inhibitornih tvari one se pretvore u stanice masnog tkiva," pojasnio je doktor March.

Doktor March nam kaže kako su zdrave osobe u manjoj opasnosti od stvaranja nepoželjnog masnog tkiva i gojaznosti. Nada se da će rezultati budućih istraživanja pomoći pronaći lijekove koji bi blokirali pretvaranje matičnih stanica u masne stanice i time pomogli u sprečavanju gojaznosti. Rad u cjelini možete pročitati u stručnom časopisu Stem Cells.
XS
SM
MD
LG