Linkovi

Nothing Runs Like a Deere - kompanija John Deere, američka poljoprivredna ikona


Prije 170 godina, u mjestu Moline, savezna država Illinois, osnovana je kompanija koja će postati jedan od najvećih u svijetu proizvođača poljoprivredne opreme, alata i strojeva. Od malog, regionalnog biznisa, nastala je globalna korporacija.

G. 1836., čovjek po imenu John Deere napustio je Vermont, državu u kojoj se rodio, 1804. godine, i uputio se na Zapad, s nekoliko dolara u džepu i reputacijom vještog i umješnog kovača. S obitelji se skrasio u mjestu Grand Detour, u saveznoj državi Illinois.

U Vermontu za njega nije bilo posla, ali u Grand Detouru nije bilo niti jednog kovača i za Deerea nije bilo problema. U Vermontu, Deere je za oca, koji je tamo vodio krojačku radionicu, pijeskom oštrio šivaće igle kako bi one lako mogle prolaziti i kroz kožu.

U Grand Detouru, Deere je izrađivao vile tako oštre da se njima moglo probiti i najgušće sijeno. U Grand Detouru, Deere je po prvi put vidio i koliko se farmeri muče da zaoru prerijsku zemlju s teškim travnatim pokrivačem.

S tadašnjim plugovima, s noževima od lijevanog željeza, radilo se lako u pjeskovitom tlu Vermonta i susjednih novoengleskih država. Ali na Srednjem Zapadu, s težim tipom prerijskog tla, težim i “ljepljivijim nego što je smola,” oranje je bilo težak posao – površina noževa nije bila dovoljno glatka, a bili su i lošeg dizajna, i oranje je trebalo često prekidati da bi se sastrugalo tlo s noževa.

Samo godinu dana po dolasku u Grand Detour, John Deere počinje proizvoditi prvi u svijetu uspješni višebrazdni čelični plug, potezan konjima. Postoji nekoliko verzija o tome kako se u njegovoj glavi rodila ideja. Prema jednoj, sjetio se oštrenja igala u očevoj krojačnici i došao do zaključka da bi plug bio puno bolji s noževima od visoko poliranog čelika. Prema drugoj, jednog je dana i ugledao odbačenu običnu pilu iz Sheffielda i odlučio eksperimentirati s engleskim čelikom. Svoj prvi čelični plug Deere je i napravio od slomljene pile; s nožastih crtala od visoko poliranog čelika ljepljivo, teško tlo je samo padalo, nije ga više trebalo stalno strugati s noževa pluga, s lemeša, sada, posebno zavinutih, i boljeg, praktičnijeg dizajna.

Bilo je to pravo čudo!

Vijest se munjevito širila Srednjim Zapadom, o “plugu koji pjeva.” Tako su ga farmeri opisivali – zaore zemlju, tako lako i glatko, ništa se za njega ne lijepi i ne hvata, ma čujete ga lijepo, tvrdili su, kako pjeva! Jednom običnom slomljenom pilom revolucionirana je bila američka poljoprivreda.

Razvoj čeličnog pluga podudario se s naseljavanjem i razvojem država Srednjeg Zapada, “obećane zemlje” devetnaestog stoljeća. G. 1848., John Deere je svoj rastući biznis premjestio u Moline, luku na obali Mississippija. U to je vrijeme proizvodio 1.000 plugova godišnje i držao se već čvrsto svoje filozofije: Nikad neću staviti svoje ime na proizvod koji u sebi nema ono što je i u meni najbolje.

Od tada, ime Deere poljoprivredna je ikona.

Kompanija koju je John Deere osnovao – Deere & Co. - prerasla je u industrijskog diva, jednog od vodećih svjetskih proizvođača opreme, strojeva i alata za poljoprivredu, šumarstvo, krajobrazno uređivanje i navodnjavanje. Upošljava oko 52.000 radnika diljem svijeta.

Više od 170 godina stara, John Deere Company ima posebno mjesto u američkoj povijesti i jedna je od najstarijih, najtrajnijih, najpouzdanijih kompanija u Sjedinjenim Državama. Njeni se proizvodi, njena “duga zelena linija” – traktori, kombajni, sijačice, strojevi za prešanje bala (svi u onoj lijepoj “John Deere” zelenoj, sa žutim kotačima, samo su građevinski strojevi turobna, smeđesiva boja) - nastavljaju kotrljati ravnicama i prerijama Srednjeg Zapada i poljima cijeloga svijeta.

XS
SM
MD
LG