Linkovi

U pregovorima o stabilizaciji američkog financijskog sektora još nema odlučujućeg napretka


Predsjednik George Bush se u Bijeloj kući sastao s dvojicom predsjedničkih kandidata, Johnom McCainom i Barackom Obamom te s čelnicima demokrata i republikanaca u Kongresu. Tema sastanka bila je usvajanje vladina plana o stabilizaciji financijskog sektora, plana za koji Bijela kuća tvrdi da ga Kongres treba usvojiti po brzom postupku.

No, jučerašnji je sastanak završio bez rezultata.

Predsjednik Bush ponovio je da je vrlo važno da se plan 'spašavanja' Wall Streeta – u vrijednosti od 700 milijardi dolara – usvoji što je brže moguće. U protivnom će izbiti ozbiljna ekonomska kriza – upozorio je predsjednik.

Nakon sastanka u Bijeloj kući, predsjedatelj senatskog Odbora za bankarstvo, demokrat Chris Dodd izjavio je da je sastanak bio 'politički teatar' i kao takav – gubitak vremena.

Senator Barack Obama izrazio je uvjerenje da će sporazum između Bijele kuće i Kongresa biti postignut, no – kako je rekao – njemu su draži 'sadržajni razgovori a ne poziranje pred kamerama'.

Predsjednički kandidat Republikanske stranke, senator John McCain, izjavio je da u Kongresu postoji legitimna zabrinutost zbog jako visoke cijene vladina plana, koju će podmiriti porezni obveznici.

Ministarstvo financija objavilo je da u pregovorima između vlade i Kongresa još uvijek ima razlika te da ministar financija Henry Paulson radi na tome kako bi se one premostile.

Inače, jučer je objavljeno nekoliko proturječnih vijesti o statusu pregovora. Ujutro su čelnici Kongresa objavili da je postignut načelni sporazum, no kasnije su to opovrgli.

Podsjetimo, plan predviđa da vlada Sjedinjenih Država otkupi većinom nenaplative dugove koji opterećuju američki financijski sektor – banke, investicijske firme i osiguravajuće zavode. Zbog takvih nenaplativih zajmova Wall Street je u gubicima, što otežava odobravanje zajmova te – u konačnici – usporava ekonomiju u cjelini.

Plan u Kongresu kritiziraju i republikanci i demokrati. Protive se ideji da porezni obveznici 'spašavaju' Wall Street, a ne sviđa im se niti što bi - prema prvotnom planu - trošenje 700 milijardi dolara nadgledao jedino ministar financija. Također je kontroverzna mogućnost neograničavanja zarada direktora financijskih firmi koje bi vlada SAD-a 'stabilizirala' novcem iz državnog proračuna.

XS
SM
MD
LG