Linkovi

Rođendan Johnnyja Appleseeda, junaka američkog folklora


26. rujna 1774. godine u mjestu Leominster, država Massachusetts, rodio se John Champan. On će se s vremenom proslaviti kao pučki junak po imenu Johnny Appleseed, legenda o kojoj u brojnim školama uče američka djeca: jedan od prvih doseljenika na američki zapad koji je navodno hodao šumama država Ohio i Indiana s loncem na glavi i iz njega posvuda sijao sjemenke jabuke. U Americi ga štuju kao ranog doseljenika koji je postao preteča ekologa.

Johnny Appleseed stvarno je postojao, iako ne u potpunosti na način na koji je bio opisan. Kraj Američke revolucije otvorio je zapadno-američke teritorije država Ohio i Indiana doseljenicima. Odrastajući kao šegrt na voćnjaku jabuka u državi Massachusetts, mladi je Chapman u tim novo-dostupnim prostranstvima ugledao poslovnu priliku. 1792. godine uputio se prema zapadu, putujući prvo kroz Pennsylvaniju i Ohio, i osnivajući pritom uzgajališta jabuka. Sa sve većim brojem ljudi koji su naseljavali nove zapadne teritorije, postepeno se razvilo i tržište za to voće.

Joe Besecker, direktor Društva Johnny Appleseed pri sveučilištu Urbana u Ohiu, kaže da je jabuka za doseljenike postala voće od neprocjenjive vrijednosti:

"Jabuke je bilo lako uskladištiti: dobro bi se držale u podrumima, a mogle su se i sušiti ili spremiti u umak ili namaz od jabuka koji je isto bio dugog trajanja. Naravno, mogli ste spraviti i jabukovaču koja je tada bila najpopularnije piće. A jabučni ocat bio im je jako važan za kiseljenje vrtnog povrća."

Chapman je preživljavao putujući teritorijem Ohija i Indiane, održavajući svoje voćnjake i prodajući mlade voćke doseljenicima. Upravo njemu pripisuju se zasluge uvođenja ovog ploda u neke dijelove Sjedinjenih Država. Većinu svog života Chapman je proveo sam, u prirodi, što je u njemu pobudilo ljubav prema životinjama, ali i američkim Indijancima koje bi susretao.

"Često je nailazio na Indijance. Volio ih je, ali i oni njega. S njima je razmjenjivao recepte za biljne lijekove. Oni su u njemu vidjeli neku vrst mistika, nekoga tko sam radi u šumi i sadi svoje sjemenke. Zbog toga su ga jako štovali," kaže Joe Besecker.

John Chapman proslavio se među američkim doseljenicima svojim djelom i svojim skromnim načinom života. Nakon njegove smrti, ime mu se dalje proslavilo objavom priče o Johnnyju Appleseedu u časopisu Harper 1871. godine, te crtanim filmom Walta Disneya 1948. godine.

XS
SM
MD
LG