Linkovi

Niska porođajna težina može imati negativan utjecaj na psihološki razvoj djeteta


Novorođenčad koja se rodi prije 40-og tjedna trudnoće obično su djeca s malom porođajnom težinom. Uz jasno izražene akutne zdravstvene probleme kao što su problemi s vidom i disanjem, sada se sve više pažnje posvećuje budućem psihološkom i emocionalnom zdravlju.

Razgovaramo danas sa doktoricom Naomi Breslau s državnog sveučilišta savezne države Michigan. Objašnjava nam pojedinosti studije u kojoj je ona sudjelovala:

"Proučili smo vezu između niske porođajne težine i psihološkog razvoja u školskoj dobi. Koncentrirali smo se na dvije ekonomsko-socijalno različite populacije djece. Jedna su bila djeca u središtima gradova, najčešće socijalno potlačena i crna. Druga su bila djeca iz predgrađa, djeca iz bijelih obitelji koja su pripadala srednjoj klasi," kaže dr. Breslau.

Studija je započela 1990. godine i tim je pratio razvoj stotina djece tijekom 15 godina. Majke i nastavnici u školama bili su glavni izvor informacija o toj djeci koja su, kako se ubrzo pokazalo, imala više problema od njihovih vršnjaka koji su se rodili s normalnom porođajnom težinom.

"Djeca koja su se rodila sa malom porođajnom težinom imala su manje bodova na testovima jezika i matematike. Više te djece je bilo depresivno, anksiozno ili hiperaktivno," kaže dr. Breslau.

Djeca u obje ispitivane grupe su pokazala ove probleme. Doktorica Breslau kaže kako ovi rezultati jasno pokazuju da roditelji i nastavnici moraju obratiti više pažnje ovoj djeci kako bi im pomogli u njihovom razvitku.

XS
SM
MD
LG