Linkovi

Barton Gellman: 'Ribič - Cheneyevo dopredsjedništvo'


Barton Gellman svoju knjigu temelji nastotinama medijskih izvješća i razgovora s bliskim Cheneyevim saveznicima i suradnicima, ali i s njegovim suparnicima, od kojih mnogi progovaraju javno po prvi put.Po pitanju rata i mira Ribič vodi čitatelje iza scene gdje je dopredsjednik Cheney pokušavao manevriranjem dominirati pitanjima kao što su Irak, Iran, Sjeverna Koreja, ispitivanje pripadnika al-Qaide u američkom zarobljeništvu i kontroverzni program domaćeg špijuniranja.

Autor u knjizi preispituje nevjerojatno ogroman utjecaj Dicka Cheneya na američku vanjsku politiku tvrdeći kako je pogrešno informirao četvero vodećih članova Kongresa o iračkom oružju za masovno uništavanje, kako je odvratio predsjednika Busha od toga da se bavi izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima skoro pet godina, te kako je njegova politika dopustila Iranu i Sjevernoj Koreji da nesmetano ostvare veći napredak u svojim nuklearnim programima.

"Nekoliko visokih savjetnika za vanjsku politiku Dicka Cheneya po prvi put je javno progovorilo o tome kako je dopredsjednik razmišljao o ratu u Iraku i o promjeni režima u nekoj zemlji općenito. Fascinantno je kako on uopće nije vjerovao, iako je često javno izjavljivao, da Irak predstavlja najvažniju, najznačajniju i najneposredniju prijetnju Sjedinjenim Državama. Bio je više zabrinut zbog nekih drugih zemalja, uključujući Iran i Sjevernu Koreju, uključujući čak i Pakistan i Saudijsku, Arabiju zbog utjecaja radikalnog islama na njihove vlade. Međutim, jednostavno nije biloopcija, vojnih ili drugačijih, da se izmjene režimi u tim zemljama."

Cheney je pokušao igrati i odlučujuću ulogu u brojnim pitanjima domaće politike, a Barton Gellman ga naziva "super-šefom" osoblja Bijele kuće, striktnim provoditeljem konzervativne doktrine, osobom koja je pažljivo pratila tko je nominiran za Vrhovni sud, suca u mnogim sporovima među članovima administracije, osobe koja je revidirala poreske i proračunske zakone i bila glavni regulatoradministracije za pitanja zaštite okoliša.

"Cheneyev utjecaj se s vremenom transformirao od diktiranja politike do njenog blokiranja. Blokiranje vlasti je još uvijek vrlo važna stvar. Bio je vrlo uspješan u usporavanju predsjednikove odluke o zatvaranju Pritvornog centra Guantanamo Bay na Kubi, spasio je okrutne metode saslušavanja osoba osumnjičenih za terorizam, iako su sudovi i Kongres to osudili."

Gelman u knjizi pokazuje mehanizme koji su doveli do uspješne Cheneyeve kampanje nakon terorističkih napada od 11. rujna da zadobije praktički nekontroliranu vlast za predsjednika. Ova knjiga mogla bi se promatrati i kao jedna studija unutrašnjeg funkcioniranja administracije predsjednika Busha i središnje uloge dopredsjednika kao najlukavije osobe u toj administraciji – kaže Gellman - te bi kao takva mogla izmijeniti nasljeđe koje će Dick Cheney i cijela administracija predsjednika Busha ostaviti iza sebe.

"Ribič", odnosno na engleskom "Angler", kodno je ime koje je dopredsjedniku Cheneyu nadjenula Tajna služba koja se brine za sigurnost visokih američkih dužnosnika. Knjigu Bartona Gellmana Ribič: Cheneyevo dopredsjedništvo objavila je izdavačka kuća Penguin Press iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG