Linkovi

EU o pitanju romske zajednice


Na samitu se očekuju ministri vanjskih poslova Europske Unije, predstavnici vlada 27 zemalja članica, kao i aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava te predstavnici romske zajednice. Ovo je prvi sastanak ovakve vrste na viskom nivou koji za cilj ima rješavanje problema Roma, i uključuje članice Unije kao cjeline. Većina od 7.9 milijuna Roma, koliko ih živi unutar Unije, nalaze se u Madjarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. No glasnogovornica Amnesty Internationala za Europsku Uniju kaže da su Romi žrtve diskriminacije, te da žive u svim djelovima Europe.

"Ovo su problemi osnovnih ljudskih prava, kao što su pravo na obrazovanje i na zdravstvenu skrb. U nekim zemljama, na primjer, postoje škole samo za romsku djecu. Dakle, radi se o ozbiljnoj diskriminaciji, poput aparthaida, te da romskoj djeci nije dozvoljeno da pohadjaju normalne škole i stavlja ih se u škole samo za Rome."

Pitanje Roma zauzelo je značajno mjesto u Italiji ove godine, gdje je konzervativna vlada premijera Silvia Berlusconija pooštrila mjere protiv ove zajednice nakon nekoliko kriminalnih incidenata, te je deportitrala neke Rome.

Organizacije koje zastupaju ljudska prava, poput Amnesty International oštro su kritizirale plan talijanske vlade koja da traži od Roma da daju otiske prstiju, potez za koji vlada tvrdi da mu je cilj identificiranje stanovništva. Europska komisija nedavno je odobrila ovaj plan, nakon što je talijanska vlada unjela neke promjene.

U Francuskoj, u sličnom potezu, vlada je nudila novac Romima koji žive u kampovima ukoliko se vrate u svoje domicilne države u istočnoj Europi. Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu kako se mnogi od ovih ljudi vrate natrag nakon što im nestane novca.

Romska zajednica u Europi je vrlo raznolika i govori različite jezike. Ono što im je zajedničko, kaže Cordoso iz Amnesty International-a, jest da su siromašni i da su izloženi diskriminaciji.

"Vrlo je važno da Europska unija pošalje jasnu poruku tako što će održati prvi ikada samit posvećen Romima. Nadamo se da ovaj samit neće stati samo na riječima, jer takvih već imamo dovoljno."

Organizacije za zaštitu ljudskih prava pozivaju Europsku uniju da pronadje konkretne odgovore za romsku zajednicu, ponajprije da im omoguće pristup zaposlenjima i osnovnim pravima, te da pronadju načine da se romsku zajednicu uključi u društva, umjesto da ih se isključuje i kažnjava.

XS
SM
MD
LG