Linkovi

Nakon uspjeha u Iraku pred generalom Petraeusom još složeniji izazov


Glavni američki vojni zapovjednik u Iraku David Petraeus sutra napušta svoju dužnost nakon značajne godine i pol dana u kojojmu se u zasluge pripisuje da je izmijenio trend spiralnog nasilja koji je prijetio da će zemlju gurnuti u građanski rat.Naš novinar osvrće se na nasljeđe generala Petraeusa i na novi izazovni zadatak koji je pred njega postavljen.

U veljači prošle godine, kad je general Petraeus stigao u Irak, ubijen je u toj zemlji 81 američki vojnik. U svibnju prošle godine taj se broj povećao na 126 kako je stizao dodatni broj vojnika kojima je general naložio da obilaze iračka sela i gradske četvrti kako bi pridobili za suradnju cijeli niz različitih pobunjeničkih skupina.Danas broj poginulih američkih vojnika u Iraku kreće se u prosjeku oko 20 na mjesec.Paralelno s time smanjen je i broj poginulih Iračana, uz sveukupno smanjivanje nasilja za 85 posto.

"Preuzeo je rat koji je očigledno bio izgubljen i preokrenuo njegov tijek.Da pišem knjigu o službi generala Petraeusa u posljednjih osamnaest mjeseci, nazvao bih je Preokret" - riječi su umirovljenog dopukovnika Johna Nagla, koji je služio u Iraku na početku rata, a sad je analitičar pri Centru za novu američku sigurnost ovdje u Washingtonu. "Njegova uloga, njegova vizija, njegova motivacija i njegovo razumijevanjeprotu-pobunjeničke strategije naveli su ga da primjeni novu strategiju. Razumio je da je ključ uspjeha u bilo kakvoj protu-pobunjeničkoj kampanji zaštita stanovništva.To je prva stvar".

General Petraeus dva je puta prije služio u Iraku i to ga je navelo da shvati kako je potrebna nova strategija.Godine 2006. kad se nalazio na čelu glavnog vojnog analitičkog odjela, naložio je da se izradi nova protu-pobunjenička doktrina. Početkom 2007. godine, kad se činilo se da je nasilje u Iraku izmaklo kontroli, predsjednik Bush je naložio generalu Petraeusu da primjeni svoju novu doktrinu. Njegov uspjeh hvale analitičari s obje strane političkog spektra.

Michael O'Hanlon iz Institucije Brookings bio je u početku skeptičan glede nove strategije i povećavanja broja vojnika u Iraku koju je ta strategija predviđala. "Moramo početi tako da kažemo kako je to jednostavno izuzetno.To je posljednji i najveći povratak u američkoj vojnoj povijesti, vjerojatno još od Građanskog rata".

Andrew Bacevich sa Sveučilišta Boston također smatra da je general Petraeus ima zasluga što je u Iraku izbjegnut poraz. Međutim, nije siguran koliki dio zasluga treba pripisati samom generalu. "Mislim da je to pitanje oko kojeg će se sporiti povjesničari. Samo pojačavanje snaga s dodatnih oko 30 tisuća američkih vojnika vjerojatno nije bilo odlučujuće.Ono što je vjerojatno važnije jest promjena taktike, odnosno doktrine, koju je Petraeus uveo".

Profesor Bacevich kaže da je Petraeus dobro obavio svoj posao, ali a je imao i sreće, jer je glavna šijitska paravojna organizacija proglasila primirje, a došlo je i do promjene savezništva među sunitskim plemenskim čelnicima koji više nisu podržavali pobunjenike iz al-Qaide već novu iračku vladu.Kad general Petraeus bude odlazio iz Iraka, znat će da neće proći mnogo vremena prije negoli se vrati.Njegov novi položaj je čelno mjesto američkog Središnjeg zapovjedništva za sve vojne operacije na Srednjem istoku i Središnjoj Aziji, uključujući Irak i Afganistan.

Sljedeće pitanje za analitičare poput Michaela O'Hanlona jest hoće li ovaj general moći prebaciti svoj uspjeh iz Iraka u Afganistan, gdje se već duže povećava razina nasilja. "Kad bi samo bilo tako lako.Nećemo u Afganistanu imati kapacitete kakve smo imali u Iraku".

Ipak dopukovnik John Nagl kaže da se iz generalove protu-pobunjeničke doktrine mogu izvući neke ključne lekcije i da bi uspjeh iz Iraka mogao primijeniti u Afganistanu. Po njemu, jedna od glavnih lekcija jest da se stvore sigurnosni uvjeti na terenu.

Predsjednik Bush jeprošli tjedan objavio ono što mnogi promatraju kao prvi korak u pojačavanju snaga u Afganistanu, međutim, uz povlačenje jedinica iz Afganistana prema rasporedu, to ćepovećati ukupni broj vojnika za samo 1500 i to tek u veljači sljedeće godine.Dužnosnici kažu da je situacija u Iraku još uvijek vrlo krhka, tako da ne mogu prebrzo prebaciti resurse u Afganistan.

Ako se situacija u Iraku bude popravljala, general Petreaus će možda imati bar nešto dodatnih vojnika za Afganistan, ali ni to ne do sljedeće godine.A to će ovisiti o odlukama novog američkog predsjednika koji još nije ni izabran. Kao da rat u Iraku nije za general Petraeusa dovoljno složeni izazov -on će sad morati balansirati kontinuirane potrebe u toj zemlji s novim odgovornostima za Afganistan, zabrinutošću za pobunjenička i teroristička utočišta u Pakistanu i s politikom novog vrhovnog zapovjednika u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG