Linkovi

Kako nastaju uragani


Ryan Boyles, klimatolog iz savezne države North Carolina, objašnjava kako za stvaranje urgana mora postojati nekoliko ključnih sastojaka. “Prvo što morate imati jest topla voda. Ona pokreće cijelu stvar.”

Do kraja ljeta u sjevernoj hemosferi, oceani su dovoljno topli i ogromne količine vode isparavaju stvarajući velike oblake, što može dovesti od oluje, ali samo po sebi nije dovoljno za stvaranje uragana. Boyles dodaje da atmosferski uvjeti moraju biti vrlo specifični kako bi nastao uragan. Kao prvo ne smije biti previše vjetrovito.

“Ako uzmete maslačak i puhnete u njega, malena sjemena će odletjeti. Sada zamislite jake vjetrove u gornjem atmosferskom sloju kako raznose oblake. U tim se uvjetima može razviti oluje, al se nemogu organizirati u oblik potreban za uragan.”

Kako se ove oluje organiziraju? Meteorolog Matt Parker, profesor na sveučilištu North Carolina, objašnjava da je za stvaranje uragana potrebno imati kružno kretanje.

“Ako stojite na Sjevernom polu, a planet se okreće, okrećete se i vi zajedno s planetom. Ako stojite na ekvatoru, ne okrećete se uopće.”

Uragani ne mogu nastati oko ekvatora, jer tamo nema kružnog kretanja, no kako se krećete od ekvatora prema polovima, osjeća se okretanje planete. A što je s oblacima koji plove iznad Zemlje? Oni bi se radije kretali po ravnoj crti, ali zbog okretanja Zemlje - i oni se okreću. Dok se oblaci vrte zajedno sa Zemljom, tako u sebe usisavaju sve više vode iz oceana. No, uz sve to, još uvijek su potrebni dodatni uvjeti za stvaranje uragana. A to su nestabilne vremenske prilike.

“U Atlantiku najviše nestabilnih vremenskih uvjeta dolazi sa zapadne obale Afrike.”

Anantha Aiyyer takodjer je meteorolog pri sveučilištu North Carolina, koji istražuje vremenske prilike oko otočja Cape Verde, koji se nalaze oko 500 kilometara zapadno od sjeverne Afrike, gdje i nastaje veliki broj oluja u Atlantiku.

“Ove su oluje zapravo dosta snažne, odnosno to je jedna skupina oluja koje najprije nastaju na kopnu, iznad Afrike i spajaju se. Kao takve, kada predju preko oceana, one se u kratkom vremenu organiziraju u uragan. Dakle, dosta ovih oluja koje nastaju na Cape Verde otocima, i kreću s afričke obale - odmah postaju uragani.”

Cape Verde otoci nalaze se na idealnom mjestu za nastanak uragana. Naime, dovoljno su daleko od ekvatora, te postoji to kružno kretanje, a istovremeno su i dovoljno blizu ekvatora da oko njih ima jako puno tople vode.

“Ako oduzmemo tu toplu vodu, uragan se raspada, i upravo zbog toga, čim uragani dodirnu tlo, i nestane sve te tople vode koja ih hrani, najčešće se vrlo brzo raspadnu.” Riječi su Ryana Boylesa, koji dodaje da oluje, koje nastaju oko Cape Verde otoka, mogu biti dosta snažne. Neke od najvećih oluja nastale su ovdje - Frank, Floyd, Hugo, Ivan i sada Ike, koji bi takodjer mogao postati vrlo snažna oluja.

XS
SM
MD
LG