Linkovi

HIV pozitivne osobe sklonije lomovima kostiju


Liječnici već dosta dugo znaju da neki od njihovih HIV pozitivnih pacijenata imaju manju gustoću koštane mase i time su više skloni lomovima kostiju.

Harvardski profesor Steven Grinspoon, upoznat je sa povremenim pisanim izvješćima ili prezentacijama na medicinskim skupovima, prema kojima bolesnici zaraženi virusom AIDSa lakše lome kosti. Zato je odlučio pregledati bazu podataka bolnice Massachusets General u Bostonu i vidjeti da li postoje dokazi da je koštana masa ovih osoba uistinu manje gustoće. "Ukratko rečeno, pronašli smo porast od 60% u incidenciji preloma kostiju kod AIDS bolesnika. Ovaj porast je bio jednako zastupljen kod jedinki bez obzira na spol ili etničku pozadinu".

Pitamo doktora Grinspoona što je uzrok ove pojave. "Da li je uzrok sam virus AIDS? Ili lijekovi koje su pacijenti primali? Neki drugi etiološki mehanizam? Sve su ovo za sada nagađanja. Istina nam nije poznata".

Pretpostavlja se da bi dulji životni vijek bolesnika mogao biti jedan od razloga za ovu pojavu. Desetljeće ranije, pacijenti nisu živjeli toliko dugo koliko oni žive sada kao rezultat korištenja efikasnijih terapeutika. Postavlja se i pitanje da li je stanje u zemljama u razvoju slično onome u američkoj studiji. Pacijenti tamo ne žive tako dugo, a i izloženi su velikom siromaštvu i neadekvatnoj prehrani. Doktor Grinspoon se nada da će neke od njegovih budućih studija ponuditi toliko tražene odgovore.

XS
SM
MD
LG