Linkovi

U SAD obnovljena inicijativa za potpunom eliminacijom nuklearnog oružja


U Sjedinjenim je Državama obnovljena inicijativa u vezi s potpunom eliminacijom nuklearnog naoružanja. Razgovaramo s nekoliko američkih stručnjaka o tome hoće li se ovaj prijedlog, na kraju, i provesti?

Nedavno pokrenuti Projekt nuklearne sigurnosti okupio je četiri istaknuta stručnjaka za ovu problematiku. Tu su dva bivša državna tajnika, republikanci George Schultz i Henry Kissinger, te demokrati William Perry – koji je bio ministar obrane za vrijeme predsjednika Billa Clintona - i bivši senator Sam Nunn. Konačni cilj projekta je dovesti do eliminacije tisuća nuklearnih bojevih glava, u osam država. Samo Amerika i Rusija posjeduju po 35 tisuća bojevih glava. Jonathan Granoff iz ne-vladinog Instituta za globalnu sigurnost smatra da je – u konačnici - eliminacija nuklearnog naoružanja jedina dobra alternativa. "Niti jedna zemlja koja ima nuklearno oružje neće ga se odreći ako to ne učine i sve druge zemlje. U ovom trenutku, nuklearno oružje posjeduje osam država. To je pet zemalja koje su dio međunarodnog sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja – Rusija, Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Kina – te tri zemlje koje nisu dio tog sporazuma, a to su Indija, Pakistan i Izrael. S moralnog je stajališta neprihvatljivo reći da neke države mogu imati takvo oružje, a druge ne mogu. Prema tome, trebalo bi postići to da takvo oružje nitko ne posjeduje".

Graham Allison iz Centra za znanost i međunarodne odnose pri sveučilištu Harvard kaže da hladnoratovski mehanizmi kontrole naoružanja više nisu efikasni. S tim se slaže i George Schultz, bivši šef američki diplomacije za predsjednika Ronalda Reagana, koji je sa sovjetima pregovarao o nizu sporazuma o kontroli, neširenju te uništavanju nuklearnog oružja. No, gospodin Schultz kaže - danas je situacija drugačija. "Za hladnog rata, vjerovalo se u teoriju 'odvraćanja', postojala je logika da je nuklearno naoružanje glavni čimbenik koji sprečava izbijanje sukoba. Danas ta ideja više nije toliko uvjerljiva. Nuklearno oružje posjeduje više država nego prije, ono se lakše širi… Osim toga, za razliku od Sovjetskog saveza, današnje je teroriste teže zastrašiti, jer oni djeluju pod pretpostavkom da će u napadu izgubiti život".

Današnja je situacija nestabilnija i zbog toga što postoje najmanje tri države koje nisu dio međunarodnog mehanizma kontrole – Indija, Pakistan i Izrael. Američki se analitičari slažu da bi i one trebale postati dio tog mehanizma. Međutim, kaže John Isaacs iz washingtonskog Centra za kontrolu naoružanja – to neće biti lako. "Bilo je teško postići sporazum o tome između pet supersila, a sada će biti dvostruko teže da se tom sporazumu pridruže Izrael, Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja. Teško je prognozirati, no s druge strane – morate negdje početi. Kada bi postojao globalni napor da se potpuno eliminira nuklearno oružje, možda bi mu se čak pridružili i Izrael i Indija – zemlje koje bi od tog oružja najteže odustale".

George Schultz priznaje da se radi o vrlo ambicioznoj ideji. No, smatra da ona ima sve više pristaša. Osim toga, smatra bivši državni tajnik, Sjedinjene bi Države trebale preuzeti čelnu ulogu u eliminaciji nuklearnog oružja u svijetu. George Schultz i njegove kolege iz Projekta za nuklearnu sigurnost smatraju da je 'jedini siguran svijet, svijet bez nuklearnog naoružanja'.

XS
SM
MD
LG