Linkovi

Američka vlada preuzela kontrolu nad hipotekarskim divovima Fannie Mae i Freddie Mac


Usred kontinuirane krize na tržištu američkih nekretnina administracija predsjednika Busha preuzela je kontrolu na dvije vodeće tvrtke koje drže glavninu hipotekarskih stambenih zajmova u zemlji.

Prošle smo godine vidjeli povećan broj ovrha na kuće i stanove u vlasništvu Amerikanaca. Posljednjih mjeseci situacija se pogoršala kad su se pojavila izvješća da su dvije divovske kompanije na polju hipotekarskih zajmova Fannie Mae i Freddie Mac na rubu likvidnosti. Zajedno te dvije tvrtke drže ili jamče za skoro polovicu hipotekarskih stambenih zajmova u Sjedinjenim Državama.

Na tiskovnoj konferenciji jučer ministar financija Henry Paulson objavio je da savezna vlada preuzima kontrolu nad tim kompanijama – potez kojeg je opisao kao nužan da bi se izbjegla daljnja financijska previranja. "Fannie Mae i Freddie Mac su tako velike i tako uzajamno isprepletene u našem financijskom sustavu da bi neuspjeh jedne od njih doveo do velikih poremećaja na financijskom tržištima ovdje kod kuće i diljem svijeta. Taj bi poremećaj izravno i negativno utjecao na imovinsko stanje domaćinstava, od obiteljskih proračuna do vrijednosti kuća i stanova pa do ušteđevine za fakultetsku školarinu i mirovinu. Njihov neuspjeh bio bi štetan za gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta".

Administracija predsjednika Busha kaže da su Fannie Mae i Freddie Mac stavljeni stavljeni pod vladinu upravu s novim čelništvom. Njima će upravljati jedna vladina agencija sve dok se njihova financijska situacija ne popravi i više ne budu u opasnosti od stečaja. Ministar Paulson je rekao da će biti poduzet svaki napor kako bi se poreski obveznici poštedjeli preuzimanja masivnih financijskoj opterećenja koja će proizići iz ovog vladinom preuzimanja. Većina Amerikanaca svoje hipotekarske zajmove uzima iz privatnih banaka. Desetljećima su Fannie Mae i Freddie Mac poticali takve banke da izdaju hipotekarske stambene zajmove tako da su ih poslije preuzimali od banaka i prodavali privatnim ulagačima.

Međutim, posljednjih godina su takvi zajmovi davani milijunima pojedinaca koji su imali vrlo niski, rizičan ili nedovoljan kreditni rejting - od kojih u ovom trenutku mnogi kasne s otplatom ili im prijeti da će se to dogoditi. Izloženost ovih dviju kompanija masivnim financijskim gubicima koji proistječu iz krize u sektoru stanovanja dovela ih je na rub nelikvidnosti. Vijest da savezna vlada preuzima kontrolu nad Fannie Mae i Freddie Macom izazvala je i trenutačnu reakciju obojice američkih predsjedničkih kandidata. Republikanski kandidat John McCain govoreći za televizijsku mrežu CBS rekao je da je taj potez "trebalo poduzeti". "Mislim da moramo zadržati ljude u njihovim kućama. Mora doći do restrukturiranja, mora doći do reorganizacije i mora se usaditi povjerenje da smo zaustavili taj negativni trend. To je teško, to je mukotrpno".

Senator McCain je dodao da su problemi Fannie Mae i Freddija Maca simptomatični za sveukupnu nesposobnost Washingtona da se pozabavi bitnim pitanjima. Dodao je da je savezna vlada postala manje djelotvorna zbog – kako je rekao – "veza i vezica" i utjecaja skupina za posebne interese i lobista. Njegov demokratski suparnik senator Barack Obama također je izrazio podršku vladinom preuzimanju ovih kompanija. Međutim, jedan od saveznika senatora Obame, demokratski guverner Virginije Tim Kaine, rekao je da krivicu za ove financijske nedaće snosi predsjednik Bush. "To je važan korak koji je administracija poduzela, međutim, učinili su to s velikim zakašnjenjem. Tijekom administracije predsjednika Busha došlo je do potpunog zanemarivanja odgovornosti za reguliranje američkih financijskih tržišta, tako da smo došli do ovakve situacije".

Tijekom proteklih mjeseci burzovne dionice Fannie Maea i Freddija Maca strmoglavo su gubile na vrijednosti. Savezno preuzimanje ovih kompanija uključuje i kupovinu od strane vlade dijela njihovih dionica i ubrizgavanje gotovine kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja. Fannie Mae i Freddie Mac su privatne kompanije koje djeluju pod pokroviteljstvom vlade i kao takve dio su nekoliko korporacija koje pružaju financijske usluge, a koje je utemeljio Kongres Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG