Linkovi

Napadi na Obamu - izborna taktika republikanaca?


Prošli tjedan u Sjedinjenim je Državama protekao u znaku Nacionalne konvencije Republikanske stranke, na kojoj je senator Johna McCain i službeno postao predsjednički kandidat na izborima u studenom.

John McCain je u svom govoru na kraju konvencije najavio reformu državne vlasti, pobjedu u Iraku kao i u ratu protiv globalnog terorizma, te pojačane napore da Amerika postane što neovisnija o stranoj nafti.

No, republikanci posljednjih dana sve oštrije kritiziraju senatora Baracka Obamu, kandidata Demokratske stranke za predsjednika države. Prihvaćajući i službeno predsjedničku kandidaturu svoje stranke, senator John McCain se obratio i pristašama Baracka Obame. "Bez obzira na oštru izbornu kampanju koja je pred nama, svi smo mi Amerikanci i više je onog što nas ujedinjava nego onog što nas razdvaja," rekao je republikanski predsjednički kandidat.

Međutim, na konvenciji Barack Obama je bio vrlo oštro kritiziran. Među ostalim i zbog toga što se protivio slanju pojačanja u Irak. Republikanci tvrde da su dodatne američke snage u toj zemlji zaslužne za osjetno bolju situaciju i opće smanjenje nasilja. "Ako Barack Obama nije u stanju shvatiti da naša vojska pobjeđuje u Iraku, onda on nije spreman da bude vrhovni zapovjednik," rekao je senator Lindsay Graham.

Što se tiče unutrašnjepolitičke problematike, bivši čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu Tom DeLay kaže da se na račun Baracka Obame mogu izreći brojne kritike. "McCain mora Obamu definirati onako kakav Obama jest. Obama je radikalni socijalist. Ukoliko Johnu McCainu to pođe za rukom, mislim da ima šanse da pobijedi na izborima," kaže DeLay.

Republikanci demokratskog senatora također kritiziraju zbog – kako navode – neiskustva te nedokazanosti kada je u pitanju donošenje kvalitetnih političkih odluka.

Upitan što misli o kritikama iz republikanskog tabora senator Obama je nedavno rekao: "Napadaju me jer za drugo nisu sposobni. To je njihova taktika. Republikanci nemaju program. Na svojoj konvenciji nisu do sada ponudili niti jednu konkretnu ideju o tome kako da se poboljša životni standard američke srednje klase."

Iako su spominjanje Baracka Obame na republikanskoj konvenciji pratili uzvici negodovanja, mnogi republikanski delegati bili su umjereniji u svojoj ocjeni predsjedničkog kandidata Demokratske stranke.

Gale Sayers iz Teksasa, na primjer, kaže: "Kao osoba, naravno da mi se sviđa… Međutim, kao republikanci i kao konzervativci, mi smo svjesni vrlo jasnih razlika koje postoje između stranke Baracka Obame i nas. O tome nema sumnje."

Na Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke nije bilo mnogo demokrata da odgovore na kritike koje su bile upućene na račun 47-godišnjeg senatora Baracka Obame. No, tamo je bio demokrat R.T. Rybak, gradonačelnik Minneapolisa, u kojem se skup održavao. "Uopće me ne smeta što je Barack Obama jedna od glavnih tema. Riječ je o čovjeku koji je inspirirao cijelu zemlju. Što se republikanaca tiče, oni nisu više u stanju nikoga inspirirati. Jedino što im preostaje je da napadaju protivnika. Republikanska stranka je stranka bez ideja. Vrijeme je da siđu s vlasti u Washingtonu. Prema tome, ako žele blatiti Obamu – samo naprijed. Barack Obama je fenomenalan kandidat i on će biti naš sljedeći predsjednik."

Očito je da Republikanska stranka želi od Baracka Obame učiniti glavnu temu predsjedničkih izbora.

To je dosta logična taktika, kaže Norman Ornstein iz washingtonskog Instituta American Enterprise. "Na ovim izborima, građani žele glasati za 'promjene'. Identificirali su Demokratsku stranku kao stranku koja će te promjene i provesti. Tako je bilo recimo 1980. godine, kada je na izborima pobijedio republikanac Ronald Reagan. Kao i tada, glavna zadaća za izazivača – a to je danas Barack Obama – jest u tome da glasače uvjeri da je on pravi kandidat za predsjednika."

Američki analitičari daju Obami blagu prednost pred McCainom, prije svega zbog razmjerno loše ekonomske situacije u zemlji te činjenice da je posljednjih osam godina predsjednik države bio republikanac.

Washingtonski analitičar Stuart Rothenberg kaže da Obamu i McCaina sada očekuju vrlo važne televizijske debate. "U ovom trenutku, utrka za Bijelu kuću je iznimno neizvjesna. Kako se čini, odlučujuća će biti pobjeda u nekih šest ili sedam saveznih država – Ohio, Colorado, Virginija, Michigan te nekoliko drugih. Pogreška u jednoj od te tri televizijske debate mogla bi biti kobna."

Ukupno će se pred televizijskim kamerama održati tri predsjedničke debate te jedna između dopredsjedničkih kandidata. One će se održati u drugoj polovici ovog mjeseca te početkom listopada.

XS
SM
MD
LG