Linkovi

Pred svoj  83. rođendan, legenda bluesa B. B. King izdao jedan od svojih najboljih albuma


Na etiketi Geffen Records, u produkciji dobro poznatog T-Bone Burnetta, dvadeset šestog ovog mjeseca dobili smo najnoviji album 82-godišnjeg B. B. Kinga, za nekoliko dana zapravo već 83-godišnjeg, kad bude slavio rođendan, šesnaestog rujna.“One Kind Favor” kolekcija je bluesa koji je na “Kralja bluesa” utjecao na početku njegovog izvanrednog puta, krajem četrdesetih i tijekom pedesetih godina. I njegov pogled unatrag, ako baš hoćete, na ono što on sâm za sobom ostavlja.

“Učinite mi uslugu... Iskopajte moj grob srebrnom lopatom i spustite me u njega zlatnim lancima,” pjeva King u prvoj albuma “See That My Grave Is Kept Clean,” Blind Lemon Jeffersona. Odličan izbor pjesme i teme za početak seta, pravo malo remek-djelo koje određuje ton cijelog albuma.

Blind Lemon Jefferson, T-Bone Walker, Lonnie Johnson, John Lee Hooker, Big Bill Broonzy, Howlin’ Wolf.... nižu se dalje, na albumu “One Kind Favor,” standardi tih pionira bluesa. Čuli smo te “dragulje” i prije u izvedbi Kinga, ali sada, u produkciji T-Bone Burnetta, s bendom koji čine, između ostalih, bubnjar Jim Keltner, basist Nathan East, te legendarni njuorleanski pijanist Dr. John (koji Mississippi-Memphis blues B. B. Kinga stalno i usmjerava put New Orleansa), bendom koji Kinga ne zasjenjuje, već njegov zreli glas i njegovu vjernu saveznicu, Lucille, gitaru istovremeno snažnu i lirsku, stavlja u prvi red i u samo središte zbivanja, dok oni ostaju samo kao pratnja, ti stari dragulji zvuče potpuno novo i čine od albuma “One Kind Favor,” sudeći po prvim kritikama – veliku uslugu, doista, ljubiteljima bluesa, najbolji album B. B. Kinga u dugo, dugo vremena, zajedno s albumima “Singin’ the Blues” i “Lucille” - jedan od njegovih najboljih studijskih albuma ikada. Povratak je to B. B. Kinga njegovim korijenima i glazbenicima koji su ga i inspirirali na sviranje bluesa...

Ljubav, život, smrt... B. B. King pjeva o svim vječnim temama bluesa. Iako albumom “One Kind Favor” ne govori nužno “Zbogom,” ipak zvuči kao da želi reći da je njegov život bio pun, bogato ispunjen bluesom, i zahvaljuje drugima što su taj život učinili mogućim. Rolling Stone piše: Ako nemate nijedan album B. B. Kinga, onda je ovaj – “One Kind Favor” – album po kojemu želite pamtiti tog čovjeka.

Čovjeka rođenog, pod pravim imenom Riley B. King, 1925. godine, u malom mjestu Mississippija Itta Bena (u Mississippi Delti za B. B. Kinga kažu da “hoda po vodi”), čovjeka koji će, pod imenom B. B. King (nastalog od nadimka “Beale Street Blues Boy,” jer i počeo je svirajući na Beale Streetu Memphisa), definirati blues za publiku diljem svijeta, snimiti, od 1949. godine, više od 100 albuma, mnoge klasike među njima, dobiti 14 Grammy nagrada, biti primljen u Blues Foundation Hall of Fame i u Rock and Roll Hall of Fame i biti dobitnikom Predsjedničke medalje slobode i Nacionalne medalje za umjetnost, priznanja Kennedy Centra za životni doprinos umjetnosti i kulturi Sjedinjenih Država, medalje Kongresne knjižnice, kao “živa legenda,” za njegov doprinos glazbenika i ambasadora bluesa, te počasnih diploma Yalea, Browna i četiri druga sveučilišta iako je sâm završio samo osam razreda. Nakon više od 10.000 koncerata, na pozornicama diljem svijeta, B. B. King kreće za nekoliko dana na novu turneju, za promicanje albuma “One Kind Favor,” a 13. rujna otvara u Mississippiju i Muzej B. B. Kinga i Delta Bluesa, u mjestu Indianola, gdje je, na jednoj farmi, sa devet godina počeo raditi kao berač pamuka, zarađujući 35 centi po 45 kilograma ubranog pamuka.

Usporava li? Za Parade (31. kolovoz 2008.), nedjeljni dodatak koji objavljuje više od 400 listova u Sjedinjenim Državama, B. B. King je odgovorio: Nemojte me nasmijavati! Pa, nikad nisam ni bio brz na gitari. Teški dijabetičar, kojega noge već dugo izdaju, još uvijek godišnje održava između 125 i 150 koncerata i uspješno vodi svoja četiri kluba, u New Yorku, Nashvilleu, Orlandu i Memphisu.

Upravo izdani album tog 83-godišnjaka, inače i oca petnaestero djece (ne, ne od iste majke), pozdravljaju kao jedan od najboljih koje je snimio tijekom karijere duge više od 60 godina!

XS
SM
MD
LG