Linkovi

Poduzetništvo - Mnoge zemlje otežavaju započinjanje novog biznisa


Svjesno ili nesvjesno, mnoge zemlje vode politiku koja otežava poduzetnicima da započnu novi biznis. Neki se poduzetnici žale da moraju plaćati mito da bi dobili potrebne dozvole. Drugi se moraju nositi s beskonačnom birokracijom. Za četvrti nastavak naše serije o poduzetništvu i poduzetnicima diljem svijeta naš urednik za gospodarska pitanja pokušava pokazati kako se stvari ipak mijenjaju.

Za poduzetnika iz San Francisca Craiga Newmarka ući u biznis bilo je lako. Prije desetak godina, bez dozvole ili bilo kakvog službenog dokumenta, on je utemeljio web sajt za svoj oglasni bilten. Danas je craigslist.org jedno od najpopularnijih odredišta na Interenetu - s oglasnim biltenima za preko 500 svjetskih gradova. "U osnovi, to je vrlo jednostavan web sajt na kojem ljudi mogu pronaći novi posao ili stan za iznajmljivanje. CraigList je nešto poput buvljaka. On funkcionira. Dio našeg uspjeha je u tome što dajemo najosnovnije i ne smetamo mušterijama".

Međutim, mnoge vlade vole smetati – kada su u pitanju poduzetnici. U Rusiji je uobičajeno da biznisi plaćaju mito kako bi dobili potrebne dozvole. Jelena Jakovljeva, rukovodilac u jednoj kemijskoj kompaniji, provela je sedam mjeseci u zatvoru jer nije dopuštala da ju ucjenjuje jedan birokrat. Ona kaže da nezakonito ponašanje državnih dužnosnika opstaje zato jer su ruski sudovi korumpirani. "U Rusiji, dužnost tužitelja nije da istražuje. Njegova je dužnost da demonstrira efikasnost. A takva se djelotvornost očituje u broju slučajeva koje iznese pred sud i broju presuda koje postigne".

Poslovni partner Jelene Jakovljeve Aleksej Protski žali se na nepotrebnu regulaciju i beskonačne zahtjeve da se poslovna aktivnost dokumentira. "Za menedžera, pretjerana papirologija znači gubitak vremena i smanjivanje radne produktivnosti".

U glavnom gradu Venezuele Caracasu, Santiago Alvarez kaže da je birokracija u toj zemlji zastrašujuća i neprijateljski raspoložena prema biznisu. "Postoje nevjerojatno veliki koraci i propisi koje morate nadvladati da biste krenuli u biznis. Znam ljude koji su izišli iz biznisa samo zbog birokracije".

U Islamabadu u Pakistanu vlasnik restorana Ashar Hafeez kaže da su ograničenja na vođenje biznisa posljednjih godina popustila, ali da još uvijek predstavljaju veliki teret. "U ovom poslu moramo se baviti birokracijom na raznim stranama – socijalno, porezi, lokalna uprava. To je ovdje u Pakistanu teško".

Svjetska banka svake godine rangira zemlje po tome koliko je lako započeti novi biznis. Parametri uključuju deset kategorija, kao što su izdavanje dozvola, registracija imovine, dobivanje zajmova, plaćanje poreza i poštivanje ugovornih obveza. Stručnjakinja iz Svjetske banka Dahlia Khalifa primjećuje da je na globalnom planu primjetan trend da se pomogne privatnom sektoru. "Mislim da vlade počinju shvaćati da je njihova uloga usvojiti zakone i osigurati povoljno okruženje za poslovanje. U tom kontekstu, to je upravo ono što se danas sve više čini. Reformiraju. Mijenjaju zakone koji su na snazi desetljećima a koji ne funkcioniraju u današnjem svijetu".

Egipat je prošle godine procijenjen kao vodeća reformska zemlja, a iza njega slijede Hrvatska, Gana, Makedonija i Gruzija. Egipat je smanjio kapital koji se traži za počinjanje novog biznisa, kaže Svjetska banka. Smanjio je pristojbe za registraciju imovine i olabavio birokraciju koja je kočila izdavanje građevinskih dozvola. Egipatski poduzetnici međutim kažu - ako je napredak i postignut, treba ga biti više.

XS
SM
MD
LG