Linkovi

'Moskovska pravila' - novi špijunski triler Daniela Silve


Politički trileri Daniela Silve puni su naglih obrata, terorističkih zavjera, bombaških napada i pitanja vezanih uz nacionalnu sigurnost. Posljednji od njih Moskovska pravila pojavio se nedavno u američkim knjižarama i odmah zauzeo prvo mjesto na popisu najprodavanijih knjiga New York Timesa. Po osmi put u Silvinim romanima pojavljuje se kao glavni lik tajni izraelski agent i restaurator umjetničkih djela Gabriel Allon .

Moskovska pravila počinju u Italiji gdje Gabriel Allon provodi svoj medeni mjesec restaurirajući jednu sliku za Vatikanski muzej. Njegova bivša obavještajna služba prekida idilu i šalje ga na jedan sastanak s ruskim novinarom koji završava na tragičan način – ubojstvom Rusa. Nakon toga postaje jasno da se izraelski agent Allon neće odmah vratiti svojoj novoj ženi kako je obećao. Umjesto toga kreće u Rusiji kako bi otkrio što mu je novinar htio poručiti prije negoli je ubijen u Vatikanu. Do kraja ovog trilera glavni lik će se kretati na relaciji Britanija - Francuska - Italija i Sjedinjene Države.

Autor Daniel Silva kaže da se odlučio po prvi put svog junaka poslati u misiju u Rusiju nakon što je 2006. godine u Londonu ubijen ruski disident i bivši agent KGB-a Aleksandar Litvenko. "U ovo vrijeme kad smo s pravom zabrinuti zbog opasnih tvari i kemijskih oružja koja bi nedobronamjerni ljudi mogli krijumčariti svijetom, ruska obavještajna služba je počinila, po svim spoznajama, aktivno ubojstvo nuklearnim materijalom u srcu britanskog glavnog grada. Taj me je incident naveo da napišem knjigu o Rusiji. Dugo sam se na to pripremao, ali ovo je bio prijelomni trenutak. Putin i njegova klika željeli su natrag svoje carstvo. Putin je jednom opisao pad Sovjetskog Saveza kao najveću geopolitičku katastrofu dvadesetog stoljeća. Putin je bio spreman koristiti ogromna ruska energetska bogatstva kako bi zastrašivao i ucjenjivao svoje susjede. Osobno vjerujem da će se Rusija ponovno popeti na sam vrh popisa problema s kojima će Zapad biti sučeljen tijekom sljedećih godina".

Tijekom svoje operacije u Rusiji junak romana Gabriel Allon putuje pod lažnim imenom kao sudionik jedne međunarodne konferencije o kulturi. Tu se mora pridržavati 'moskovskih pravila', tj. računati na to da se svaki telefonski razgovor prisluškuje, u svim prostorijama su postavljeni mikrofoni a sve poruke elektronske pošte se presreću i pregledavaju. Držeći se tih pravila Silvin junak otkriva što mu je ubijeni ruski novinar želio reći – a to je da jedan bivši agent KGB-a, danas više negoli uspješni poslovni čovjek i trgovac oružjem, planira prodati al-Qaidi smrtonosno oružje iz bivšeg sovjetskog arsenala. Da bi spriječio ovu opasnu transakciju Allon mora djelovati brzo. A brzo teče i radnja ovog špijunskog trilera na čijem samom početku dvoje ruskih novinara biva ubijeno.

Daniel Silva kaže da to nije ništa neuobičajeno u postsovjetskoj Rusiji. "Svatko tko prati vijesti zna da su novinari u Rusiji pod stalnom opsadom. Četrdeset i sedam ih je ubijeno od pada Sovjetskog Saveza. Time je Rusija postala treća najopasnija zemlja na svijetu za novinare. Osoba kojoj se neizmjerno divim je Ana Politkovskaja koja je ubijena u zgradi gdje je stanovala u Moskvi. Njena hrabrost i junaštvo u suprotstavljanju režimu u velikoj su mjeri inspirirali moju knjigu".

Likovi ovog romana Danilea Silve, čak i oni sporedniji, predstavljaju svojevrsne paradigme zemlja iz koji dolaze, duboko ukorijenjeni u kulture svojih domovina, ali ipak autor uspješno izbjegava stereotipe. Istovremeno glavni likovi su složeni i pažljivo oslikani, dok radnja i osnovna tema romana potiče na razmišljanje. Kao i prijašnje romane Daniela Silve Moskovska pravila objavila je izdavačka kuća Penguin.

XS
SM
MD
LG