Linkovi

'Zagrepčani su se doslovno otimali da nas prime u svoje domove' - novinar Glasa Amerike iz Brna sjeća se kolovoza 1968.


Na današnji dan prije četrdeset godina, snage Varšavskog ugovora izvršile su invaziju na tadašnju Čehoslovačku. Akcijom sovjetske vojske i snaga pet drugih istočnoeuropskih država prekinute su liberalne političke reforme kojima je bio cilj uspostaviti 'socijalizam s ljudskim licem'. Judith Latham razgovarala je o tim događajima s češkim i gruzijskim novinarima.

Novinar Glasa Amerike Jiri Fisher imao je u kolovozu 1968.godine 19 godina. Sovjetska invazija njegove zemlje zatekla ga je na ljetovanju na Jadranu. Kaže da je bio šokiran vijestima iz Praga: "U Rijeci sam bio u masi koja je gledala izravno televizijsko obraćanje predsjednika Tita povodom sovjetske invazije. Tito je pozvao građane da zbrinu sve Čehe i Slovake koji su se zatekli u tadašnjoj Jugoslaviji. Granice naše zemlje bile su zatvorene i nismo se mogli vratiti. Pred čehoslovačkim konzulatom u Zagrebu bilo je na tisuće ljudi koji su se doslovce otimali da nas prime u svoje domove. Bila im je čast da kod kuće imaju nekog Čeha i Slovaka. Tito je objavio da svatko s čehoslovačkom putovnicom može besplatno putovati Jugoslavijom."

Preko Zagreba i Beča, Jiri Fisher je stigao u Ameriku. Bio je jedan od oko 300 tisuća državljana Čehoslovačke koji su u kolovozu 1968. odlučili ostati na Zapadu.

David Nikuradze, washingtonski dopisnik jedne gruzijske televizijske mreže, kaže da ga današnji događaji u njegovoj zemlji podsjećaju na sovjetsku invaziju Čehoslovačke.
"Gruzijci su se nadali da će ih građani Češke podržati. Na žalost, vlada Republike Češke je za krizu optužila Gruziju, i mi smo bilo razočarani. Jer, isto kao što je sovjetska vojska 1968. izvršila invaziju Čehoslovačke, ruska vojska je sada napala Gruziju. Poljska, Litva, Latvija i Estonija su podržale Gruziju, ali ne i Češka. Mnogi u Gruziji misle da, ako Europa ne zaustavi Rusiju, ruski će se tenkovi opet pojaviti u nekom od istočnoeuropskih gradova" - kaže David Nurikadze.

Jiri Fisher također vidi paralele između dva događaja koje dijeli 40 godina. "Ja razumijem probleme koje sada ima Gruzija. Tamo svi gledaju na Zapad i pitaju se – kada ćete nam pomoći. To smo i mi osjećali 1968. Zašto u Češku nisu ušli američki, britanski, francuski tenkovi? Očito, riječ je o politici" - kaže Jiri Fisher.

Mnogi američki analitičari situaciju vide drugačije. Smatraju da je rusku akciju na izvjestan način isprovocirao gruzijski predsjednik Mikhail Saakashvili, koji je prije dva tjedna napao separatističku regiju Južne Osetije. Tako nešto 1968. godine čehoslovačka vlada nije učinila. Zbog toga, tvrde američki analitičari, svaka se kriza treba analizirati 'za sebe', bez povlačenja paralela iz prošlosti.

XS
SM
MD
LG