Linkovi

SAD: 600 milijuna dolara za alternativna energetska rješenja


Alternativna goriva – kako izgleda – imaju budućnost. Na nedavnoj konferenciji na Floridi investitori u poljoprivredu sastali su se sa stručnjacima i farmerima. Razgovaralo se o budućnosti njihove industrije. Više desetaka istraživačkih tvrtki razvija razne konverzijske metode kako bi se sirovi materijali procesirali u etanol. Farmeri pronalaze način za iskorištavanje do sad zanemarenih nusproizvoda poput stajskog gnojiva i plodova koji se ne mogu jesti, u gorivo.

Ministar poljoprivrede Ed Schafer rekao je da novi trend otvara odlične poslovne mogućnosti za američku ekonomiju poglavito u poljoprivredi.

"U budućnosti će se sve više naših energetskih resursa uzgajati i koristiti na obziran način. To znači da će poljoprivreda biti jako važna."

Schafer kaže da će prema novousvojenom zakonu vlada izdvojiti 600 milijuna dolara tijekom slijedećih pet godina kako bi se razvile i primijenile nove energetske tehnologije uključujući poljoprivredne kulture od kojih se dobivaju biogoriva. U tu svrhu već je izdvojeno 35 milijuna dolara. Poduzetnici navode da je podrška savezne vlade ključna za razvoj naprednih tehnologija. Krediti savezne vlade također su vrlo važno sredstvo kako bi projekti u začetku imali izgleda da se razviju u uspješan biznis.

Neki poduzetnici kažu da izdvajanja vlade još uvijek nisu dovoljna kako bi se u budućnosti pokrili troškovi za stranu naftu. Sjedinjene Države dnevno konzumiraju 20 milijuna barela nafte. Ministar poljoprivrede Schafer morao je odgovarati na neka neugodna pitanja.

"Ulaganje 30 milijuna, 50 milijuna, pa i stotinu milijuna dolara izgleda jako malo u odnosu na veličinu problema."

Schafer se složio da treba izdvojiti više novca. Zato je i naglasio važnost većih izdvajanja privatnog sektora. Na Floridi, guverner Charlie Crist želi proširiti energetska istraživanja na državnim sveučilištima te je naložio energetskim kompanijama da počnu proizvoditi više električne energije iz obnovljivih energetskih izvora. Kako je rekao, njegov je cilj privući nove biznise koji će proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora.

"Vjerujem da Florida može postati središte te tehnologije za Sjedinjene Države, nešto poput Silicijske doline u Kaliforniji. Florida može postati poznata u tom smislu diljem svijeta."

Alan Hodges, poljoprivredni ekonomist sa Sveučilišta Floride, već više od 20 godina prati sektor obnovljive energije. Kako kaže, poticaji saveznih i državnih vlasti sada su stvorili jedinstvenu priliku za rast.

"Sada postoji nevjerojatno zanimanje. Ne vjerujem da je ikada vladao ovakav interes za obnovljive izvore energije, a sve to zbog visoke cijene nafte."

Zanimanje vladinog i privatnog sektora za nove energetske izvore dolazilo je i nestajalo ranije. Stručnjaci kažu da je teško procijeniti koja će se tehnologija pokazati najboljom i kada će građani moći vidjeti rezultat sadašnjih istraživanja. No oni se slažu u jednom – cijena energenata i dalje će rasti i dodatno poticati zanimanje za nove izvore energije.

XS
SM
MD
LG