Linkovi

Unosni ugovori za poslove u Iraku


Na vrhuncu prošlogodišnjeg upućivanja pojačanja u Irak, Sjedinjene Države imale su u toj zemlji oko 168 tisuća vojnika. No u Iraku je brojnija svojevrsna 'privatna vojska' – razni kontraktori – čiji rad također financira američka vlada. Radi se o uposlenicima na ugovor koji pružaju različite usluge, od vojnih i sigurnosnih pa do obnove Iraka ili logistike. Peter Orszag radi za Kongresni ured za državni proračun, kongresno tijelo koje kontrolira vladinu potrošnju i koje je o ulozi kontraktora pripremilo novo izvješće.

"Savezna vlada sklopila je do kraja prošle godine, za potrebe misije u Iraku, poslove u vrijednosti 85 milijardi dolara. Ako se uključi ova godina, ta će svota prijeći stotinu milijardi dolara."

Orszag dodaje da rad privatnih kompanija u američkim vojnim angažmanima širom svijeta nije novost. Nova je, međutim, velika razina ovisnosti američke vojske o privatnim tvrtkama. U ratu u Iraku po prvi put se broj privatnih uposlenika izjednačio ili premašio broj vojnika i časnika. Usporedbe radi, u II svjetskom ratu vojnog je osoblja bilo sedam puta više nego djelatnika privatnih kompanija.

Kongresni ured za kontrolu potrošnje navodi da je najviše ugovora privatnim tvrtkama za angažman u Iraku dodijeljeno kroz Pentagon i Državno tajništvo. Godišnji trošak boravka nekog privatnog djelatnika u Iraku prelazi pola milijuna dolara - što je znatno više od godišnje plaće čak i najviših američkih vojnih zapovjednika.

No kongresni ured procjenjuje da se uključivanjem isplate nadnice za boravak na ratištu, troškova beneficija i rotiranja snaga na terenu ta razlika smanjuje te da je trošak privatnog uposlenika u Iraku otprilike isti kao i trošak vojnika na istoj funkciji. Dužnosnici Ministarstva obrane priznaju da je - čak i s velikim angažmanom privatnih kompanija - dugotrajna misija u Iraku predstavlja veliki teret. Peter Orszag dodaje da bi bez angažmana privatnih, civilnih djelatnika taj teret bio još teži.

"Intenzivno koristimo naše oružane snage, bez odmora i ponovnog uvježbavanja, za koje Pentagon kaže da su neophodni. S obzirom na obim operacija, da nema privatnih djelatnika naši vojnici najvjerojatnije ne bi bili u stanju obavljati aktivnosti na sadašnjoj razini."

Orszag kaže da je jedna od prednosti privatnih djelatnika mogućnost da im se trenutno otkaže posao, kad više nisu potrebni. Profesionalni časnici i vojnici, s druge strane, godinama služe u oružanim snagama pa su tako godinama na platnom spisku. No direktor Kongresnog ureda za kontrolu državnog proračuna kaže da su djelatnici privatnih firmi u Iraku bili umiješani u prijevare i zlouporabe te je zbog toga uvedena dodatna kontrola, kako bi se državni novac namjenski trošio.

XS
SM
MD
LG