Linkovi

Psihijatrijska pomoć za američke vojne veterane


Privatni think-tank Korporacija RAND procjenjuje da oko 20 posto američkih vojnika po povratku iz Iraka i Afganistana pokazuje simptome post-traumatskog stresa. Oni su dio visoko rizične skupine kada je u pitanju samoubojstvo - kaže Janet Kemp, koordinatorica odjela za prevenciju samoubojstava pri Ministarstvu vojnih veterana. Od početka ovog programa prije godinu dana, otvorena telefonska linija za pomoć primila je oko 55 tisuća poziva.

"Od mnogih veterana čujemo da osjećaju stresne poremećaje zbog teškoća u prilagođavanju na civilni život, traženje zaposlenja i intimne odnose. Dosta ih ima problema s drogama, neki nam se javljaju zbog noćnih mora. Nekima je teško kontrolirati srdžbu. Teško im je prilagoditi se društvu. Na poslu im ne ide dobro, obitelj je na njih ljuta, osjećaju se na neki način bezvrijedni, i treba im pomoć."

Evo kako ta otvorena telefonska linija funkcionira, kad se veterani jave da bi razgovarali o svojim suicidalnim porivima. Stručno osoblje koje odgovara na pozive prvo procjenjuje koja je vrsta pomoći optimalna za pojedinog veterana. Pri tome se služe bazom podataka svih lokalnih hitnih službi diljem Amerike.

Procjenjuje se da je do sada upućeno oko 4600 poziva lokanim koordinatorima koji su u posljednji trenutak uspjeli spriječiti najmanje 720 samoubojstava. Naravno, otvorena linija pomaže samo onima koji za nju znaju. Zato je jedan od glavnih zadataka na početku – kontaktirati veterane Iraka i Afganistana, njih oko pola milijuna, i upoznati ih s programom. Janet Kemp kaže da se pomoć ne pruža samo preko telefona.

"Često tražimo od lokalnih koordinatora da osobno dočekaju veterane na ulazu u zgradu, te da ih osobno odvedu do službenika koji im može pomoći srediti dokumente. Mislim da je to humani odgovor na birokratske probleme vezane s učlanjenjenjem u program."

Neke je veterane po povratku kući sram tražiti pomoć. Osjećaju kao da je to stanovito iskazivanje slabosti. Neke veteranske grupe zahtijevaju uvođenje obaveznog psihijatrijskog pregleda po prestanku službe u vojsci. Dok do toga ne dođe, ovaj se program mora oslanjati na oglašavanje u medijima i na usmene kontakte. Janet Kemp kaže da promidžbena kampanja na nacionalnoj razini naglašava da je traženje stručne pomoći znak osobne snage, a ne slabosti.

"Polazimo od toga da za to treba puno hrabrosti. Kao prvo, prijaviti se za vojnu službu je hrabra odluka. Tražiti pomoć nakon vojne službe - na koju veterani imaju pravo - još je hrabriji potez."

Unatoč otvorenoj telefonskoj liniji, treba još puno toga učiniti da bi se pomoglo vojnicima koji se vraćaju s bojišnice. Prema brojnim istraživanjima, gotovo svaki dan neki ratni veteran počini samoubojstvo. Stručnjaci se međutim slažu da je ova otvorena linija za psihijatrijsku pomoć dobar početak. Naši su veterani prošli kroz puno toga - kaže Janet Kemp - i zaslužuju svu pozornost i njegu koju im možemo pružiti.

XS
SM
MD
LG