Linkovi

Michael Leiter: Europa u većoj opasnosti od terorističkog napada od Sjedinjenih Država


Vodeći dužnosnik američke vlade za protuterorističku djelatnost izjavio je da domaći islamski militanti stavljaju Europu, a posebno Britaniju, u veću opasnost od terorističkog napada nego Sjedinjene Države. Isti dužnosnik kaže da al-Qaida i dalje planira napade na Sjedinjene Države.

U prvom intervjuu od kad je preuzeo dužnost čelnika Nacionalnog centra za protuterorističku djelatnost, Michael Leiter kaže da je Europa u većoj opasnosti od terorističkog napada od Sjedinjenih Država:

"Može se reći da je prijetnja Zapadnoj Europi i Britaniji dugračija i vjerojatno ozbiljnija od prijetnje s kojom se suočavamo mi u Sjedinjenim Državama. Ono što smo vidjeli u Britaniji rasprostranjenije je i dublje od bilo čega što se može vidjeti u Sjedinjenim Državama."

Od terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine na američkom teritoriju nije bilo drugih napada. S druge strane, u Europi se dogodilo nekoliko većih napada uključujući napad na vlakove u Madridu 2004. godine i na londonski sustav javnog prijevoza slijedeće godine. 2006. godine britanske i američke vlasti spriječile su terorističku zavjeru uništenja putničkih zrakoplova na linijama između Britanije i Sjedinjenih Država. Bivši stručnjak Središnje obavještajne službe CIA-e, Martin Sageman, kaže da Europi prijeti opasnost od gnjevnih domaćih mladih muslimana, podrijetlom iz Jugoistočne Azije, koji simpatiziraju terorističku mrežu al-Qaidu, ali nisu nužno njen dio:

"Ti mladići vjeruju da je Zapad u ratu s islamom jer oni vole povezivati stvari. Oni povezuju ono što se njima osobno događa s imidžima iz Iraka. Oni vjeruju da je sve to jedna velika zavjera protiv islama."

Michael Scheuer koji je nekoć vodio odjel CIA-e zadužen za hvatanje Osame bin Ladena kaže da al-Qaida nije više centralizirana kao što je bila te da je domaće simpatizere puno teže otkriti nego aktivne članove al-Qaide. No čelnik američkog Nacionalnog ureda za protuterorističku djelatnost, Michael Leiter, naglašava da ono što on naziva središtem al-Qaide i dalje planira napade iz svojih utočiša u pakistanskim plemenskim područjima:

"Tamo postoji zapovjedni lanac čije se vođe nalaze u pograničnom području između Afganistana i Pakistana. Ta se skupina sastoji od najviših čelnika i operativnih zapovjednika, a tamo se nalaze i baze za uvježbavanje gdje pojedinci iz Europe i drugdje odlaze na obuku i odakle se kasnije razmještaju za napade na Zapad."

Michael Scheuer dodaje da glavna snaga al-Qaide leži u njenoj uporabi Interneta za privlačenje i uvježbavanje otuđenih mladih muslimana:

"Al-Qaida nikada nije bila primarno borbena organizacija. Njen cilje je da bude prevodnička organizacija čija je glavna odgovornost da potiče muslimanski svijet. Vjerujem da smo na tom polju vidjeli koliko su uspješni."

Michael Leiter dodaje da je al-Qaida pronašla novu snagu u novim ograncima, poglavito u Sjevernoj Africi, gdje pokušava preuzeti kontrolu nad sekularnim pokretima.

XS
SM
MD
LG