Linkovi

"Crne ruke, plava mora" - izložba o doprinosu afro-Amerikanaca pomorstvu


Kad govorimo o povijesti Amerikanaca africkog porijekla i njihovoj vezi s morem, mislimo na brodove kojima su kao robovi stizali u Ameriku i druge dijelove svijeta. No, jedna izlozba u Philadelphiji, u njenom Independence Seaport Museum-u, otkriva drugaciju pricu i u njoj znatne doprinose afro-Amerikanaca pomorstvu.

Izlozba Black Hands, Blue Seas - Crne ruke, plava mora, istrazuje maritimnu povijest Amerikanaca africkog porijekla. Kustos Craig Bruns kaze da su njihova iskustva daleko sira od samo onoga koje govori o njihovom putovanju preko mora kao robova:

"Bili su lucki radnici, obicni mornari, sluzili u ratnoj mornarici, bili lovci na kitove... i to su samo neka od njihovih iskustava i doprinosa. Neka i iznenadjuju..."

Craig Bruns kaze da su posjetitelji izlozbe iznenadjeni kad vide da pomorska tradicija afro-Amerikanaca korijene ima jos u Africi:

"Imamo razne dokaze – brodske dnevnike, sredstva koja su koristili za lov na kitove. Imamo lijepu africku skulpturu – kanu, za cetiri veslaca. Sve to pokazuje da je Afrika imala svoje vlastite pomorske tradicije i da su one bile prenesene s robovima na tlo Amerike, a time i na americke pomorske tradicije."

Skupina srednjoskolaca iz Brooklyna dio svog posjeta Philadelphiji posvetila je izlozbi. Njihov nastavnik Dane Martinez kaze da je skola zeljela da ucenici dobiju bolje razumijevanje njihove kulture i nasljedja:

"Znali smo da ce im to otvoriti jednu novu perspektivu na zivot Amerikanaca africkog porijekla i njihovu borbu za gradjanska prava. Nastojimo nase ucenike sto bolje upoznati s njihovom vlastitom povijescu."

Izlozba nije obrazovno iskustvo samo za djecu...

Crnacka spisateljica Greta Chapin-McGill dosla je na izlozbu s nekoliko prijatelja. Impresionirana je kolicinom informacija o africkoj povijesti o kojoj nije nista znala. I ne bi, da nije dosla na izlozbu Crne ruke, plava mora:

"Uvijek sam mislila da more, plovidba nisu bili dio africkog iskustva. Svakako ne veliki i vazan dio nase povijesti."

Izlozba to iskustvo prenosi putem umjetnickih predmeta, glazbe, fotografija, povijesnih dokumenata – dnevnika, zemljovida Afrike, pomorskih karata. Jedna karta iz 1747. godine posebno je dirnula Gretu Chapin-McGill:

"Na njoj su sva mjesta na kojima su robovi bili ukrcavani na brodove. Ogroman dio u sredini kontinenta koji na karti nosi naziv Negroland. Nikad nisam za taj izraz cula, to me je jako iznenadilo."

Nikad nije ni postojala zemlja zvana Negroland. Za tadasnje kartografe bilo je uobicajeno da podatke skupljaju od trgovaca, moreplovaca i putnika, a onda su, uz malo vlastite maste, unosili na karte imena za njima nepoznata mjesta. Nakon takvih je susreta i razgovora kartograf Emanuel Bowen i nacinio kartu podrucja, vjerujuci da ljudi koje su zvali Negroes dolaze iz zemlje zvane Negroland.

Njegova mapa i ostatak izlozbe Black Hands, Blue Seas, bili su prvo izlozeni u Mystic Harboru, mjestu na obali Connecticuta, a u Philadelhiji ce biti godinu dana, potom nastaviti do drugih mjesta i osvjetljavati jedno malo poznato poglavlje americke povijesti.

XS
SM
MD
LG