Linkovi

Hip hop kao sredstvo protiv maloljetničkog nasilja


Deanna Neidlinger, socijalna radnica za rad s mladima došla je na zamisao da otvori noćni klub za tinejdžere u centru grada Tacome. Klub pod imenom Club Friday otvoren je 2004. u okviru djelovanja kršćanske dobrotvorne udruge zvane World Vision na suzbijanju siromaštva. U klubu se svira hip hop glazba koju odrasli često ne vole zbog prostih i često nasilničih tekstova.

"Ne bi imalo smisla pokušavati se približiti najgoroj djeci, onoj koje je najzapuštenija, s glazbom koja nema veze s realnošću njihovih života."

Međutim noćni klub svira radio verzije hip hop hitova, iz kojih su izbačene proste riječi. 18-st ogodišnja Dominique Lewis našla je društvo u tom kubu u kojem se ne pije i ne puši.

"Ovdje je jako sigurno. Ako se trebaš nekome obratiti, ovdje su i mentori. Jako je ugodno, kao drugi dom. Ljudi kažu da je škola drugi dom, no to nije istina - škola je kao zatvor."

Udruga World Vision dovela je desetak tinejđera poput Dominique i u američki glavni grad Washington na razgovor s senatorima i kongresnicima, u cilju poticanja usmjeravanja državnih sredstava namijenjenih za borbu protiv uličnih bandi na prevenciju umjesto na povećanje broja zatvorenika.

Club Friday otvoren je također tijekom tjedna poslije škole. Unatoč naporima klub ne uspijeva privući sve mlade koji su na ulici. Mario Jones koji stoji iza ugla sa svojim prijateljima nema o klubu za reći ništa pohvalno.

"Ovaj klub je glup. Pun je policajaca i puštaju unutra samo one između 16 i 21 godinu. To je glupo."

Policija u Americi, kao i političari i socijalni radnici upozoravaju na ponovni rast uličnih bandi u siromašnim četvrtima, ne samu u gradu Tacomi, veći po cijeloj zemlji. Kao odgovor, policijske uprave gradova stvaraju odjele za suzbijanje bandi, te vode evidenciju o njihovim članovima koji su na uvjetnoj slobodi. Lokalne vlasti postavljaju policijski sat za maloljetnike i promoviraju njihovo zapošljavanje tijekom ljeta i druge programe, a vjerske udruge se nadaju da će ovakvi projekti poput kluba Friday biti dodatna pozitivna komponenta.


XS
SM
MD
LG