Linkovi

Izraelska politička scena u previranju


Na izraelskoj političkoj sceni ne manjka političara koji žele naslijediti Ehuda Olmerta. Čelnik najveće oporbene stranke, Likuda, Benyamin Netanyahu zatražio je trenutačno raspisivanje izbora. Ankete pokazuju da bi desničarski Likud na njima vjerojatno pobijedio. No za sada, koalicijska vlada koju predvodi Olmertova centristička stranka Kadima čvrsto drži svoje pozicije. Na stranačkoj konvenciji 17. rujna ta će stranka izabrati nove vođe. Reuven Hazen, politolog s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, kaže da će taj izbor vjerojatno odlučiti budućnost stranke koju je do sada vodio Ehud Olmert.

"Stranku Kadima ne drži niti zajednička ideologija a niti vođa. Nju od raspada štiti činjenica da je u ovom trenutku na vlasti. Ako ne bude u novoj vladi, Kadima će izgubit na izborima, bez obzira na to tko joj je novi čelnik."

Na čelnom mjestu, Olmerta bi mogla zamijeniti ili Tzipi Livni, izraelska ministrica vanjskih poslova, ili Shaul Mofaz, ministar prometa. Ankete pokazuju da je Tzipi Livni najpopularnija osoba na političkoj sceni te zemlje. Međutim, politolog Tamir Sheaffer kaže da Shaul Mofaz možda ima bolje šanse da sastavi novu koalicijsku vladu. Naime, Tzipi Livni nije popularna među konzervativcima, pogotovo u stranci Shas koja predstavlja ortodoksne vjerske krugove. Iako razmjerno mala, stranka Shas često predstavlja odlučujući faktor u formiranju koalicijskih vlada – kaže Sheaffer.

"Ultra-ortodoksna stranka Shas radije bi ušla u koaliciju s Mofazom nego s Tzipi Livni. Zbog toga, Mofaz možda ima bolje šanse da postane premijer i sastavi koaliciju."

Analitičari međutim prognoziraju da će bilo kakva koalicijska vlada – ako se uopće sastavi – biti kratkog vijeka, jer će se već početkom sljedeće godine održati nacionalni izbori. Ostavka premijera Olmerta – koji je predmet istrage o nekoliko financijskih skandala i korupciji – došla je u trenutku kada se u Washingtonu sastaju izraelski i palestinski diplomati, koji s američkim domaćinima nastoje ugovoriti novi krug mirovnog procesa.

Američka diplomacija nada se da bi sveobuhvatni mirovnim sporazum između Izraela i Palestinaca mogao biti postignut do kraja godine. Međutim politolog Reuven Hazen smatra da to nije vjerojatno – ne samo zbog ostavke sadašnjeg premijera već i zbog toga što u Izraelu gotovo nitko ne vjeruje palestinskom čelniku Mahmudu Abbasu. Hazen međutim kaže da bi odlazak Ehuda Olmerta možda ubrzao mirovne pregovore sa Sirijom, koji – na neformalnom planu – traju već izvjesno vrijeme.

Najavljujući ostavku, premijer Ehud Olmert izjavio je da nije odgovoran za primanje mita. On će se uskoro – po četvrti put – sastati s policijskim istražiteljima kojima treba objasniti svoje veze s jednim američkim poslovnim čovjekom koji mu je godinama davao novčane donacije. Olmert tvrdi da je riječ o donacijama za izbornu kampanju njegove stranke. Istražitelji sumnjaju da su donacije bile mito.

XS
SM
MD
LG