Linkovi

Američki avioprijevoznici ove godine platit će dodatnih 20 milijardi dolara za gorivo


Američka zrakoplovna industrija i dalje nastoji smanjiti troškove kako bi se nosila s vrtoglavim rastom cijena goriva. Gotovo sve glavne američke aviokompanije najavile su daljnja otpuštanja radnika. No, predstavnici tih tvrtki kažu da to nije dovoljno. Stoga su od zakonodavaca zatražili da više porade na smanjenju cijena goriva koje sada prijete cijeloj američkoj avio-industriji.

Prema novim procjenama, američke će avionske kompanije ove godine morati platiti dodatnih 20 milijardi dolara za gorivo – skoro 50 posto više nego prošle godine. Glen Tilton, glavni izvršni direktor avioprijevoznika United Airlines, nedavno je obznanio ove alarmantne podatke na Capitol Hillu. "Za nas u ovoj industriji to nije ništa drugo nego prava kriza. Zbog ovakvog nečuvenog rasta cijena nafte izgubit ćemo 30 tisuća radnih mjesta".

Glavni američki avioprijevoznici ove su godine već objavili svoje velike gubitke. American Airlines i Delta Airlines u prvoj su polovini 2008. godine snosile gubitke od preko milijardu dolara svaka. Očekuje se da će druge zrakoplovne tvrtke vrlo skoro (ovog tjedna) objaviti slične gubitke. Zbog toga se očekuje da će one drastično povisiti cijene avionskih karata. Avijacijski analitičar Julius Maldutis kaže da će putnici morati rezervirati karte mjesecima unaprijed da bi ih dobili po povoljnoj cijeni. One će za neke popularne destinacije porasti čak za 26 posto.
Osim toga, stručnjaci koji prate ovu industriju kažu da avioprijevoznici pokušavaju staviti što više putnika u što manje zrakoplova.

David Field, urednik časopisa Airline Business kaže da se događaju i gore stvari: neke avio-kompanije, naime, potpuno otkazuju letove u manje profitabilne destinacije. "Zrakoplovne tvrtke se povlače nazad u svoje centre, u velike gradove poput Detroita i Dallasa, pa ćete vidjeti sve manje sporednih ruta".

Predstavnici avio-industrije kažu da im je potrebna pomoć zakonodavaca. Među njihovim zahtjevima su otvaranje američkih strateških rezervi nafte te provođenje kampanje protiv naftnih špekulanata. Jim May iz Američke udruge zrakoplovnih prijevoznika za porast cijena nafte od čak 30 posto okrivljuje burzovne špekulante. "Mi smo zaista duboko zabrinuti o budućnosti ove industrije, zapravo o cjelokupnoj američkoj ekonomiji, osobito kad pogledamo kako visoke cijene nafte utječu na osobe svih profila".

Neki analitičari kažu da - ako visoke cijene nafte i dalje nastave rasti – tek će nekoliko zrakoplovnih tvrtki preživjeti. Neki stručnjaci predviđaju da će se ukupni kapacitet zrakoplovnih kompanija do kraja ove godine smanjiti za 15 posto.

XS
SM
MD
LG