Linkovi

Američka poštanska marka povodom Olimpijade u Pekingu


Skoro je podne, i pošta u Honolulu je prepuna. Jane Yee došla je kupiti nove marke izdane povodom Olimpijskih igara. Kaže da su prekrasne, sa vedrim bojama, te slikom gimnastičara. Bilo joj je drago kad je saznala da je marku kreirao Clarence Lee, jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera iz ove američke savezne države. Na marki crvene boje vidi se gimnastičarka u pokretu. Lee kaže da marka odaje počast duhu Olimpijskih igara.

"Izgleda energično, odražava pokret. Na izradi mi je pomogla i ilustratorica Katie Doka, iz Oregona. Uz njenu pomoć, simulirao sam pokret gimnastičarke koja se nalazi na marci."

Ovo nije prvi put da je Clarence Lee kreirao poštansku marku. 1992 godine dizajnirao je marku povodom kineske nove godine. Bila je to Godina pijetla, i Lee je odmah znao što želi napraviti. Kaže da je ta marka bila dosta popularna, i to ne samo u Sjedinjenim Država, nego i u Kini.

"U poštanskoj su službi bili iznenadjeni kada je ova marka zaradila više od 5 milijuna dolara. A marka je bila toliko uspješna jer ovo je prva takve vrste, na kojoj se pojavljuje kinesko pismo i kineska umjetnost. Marka je bila raznobojna, i mnogi su je kupovali upravo zbog te kineske teme. A u Kini ima, čini mi se, oko 20 milijuna filatelista, čega američka poštanska služba nije bila svjesna."

Budući da se marka sa likom pjetla tako dobro prodavala, poštanska služba angažirala je Clarence Leea da kreira cijelu seriju od 12 poštanskih marki, koje obilježavaju razne godine u kineskom kalendaru. Gospodin Lee, koji je rodjen u Godini psa, kaže da mu je upravo ta bila najdraža. Često drži predavanja za filateliste u Sjedinjenim Državama i u Kini na kojima govori o tome kako je - zahvaljujući poštanskim markama - odao priznanje svojim roditeljima. Njegova majka je Amerikanka kineskog podrijetla sa Havaja, a otac mu je doseljenik iz Kine.

"Moj je otac došao u Ameriku iz Kine, i vjerojatno je bio vrlo uplašen kada je napuštao svoju domovinu. Znao je da više nikada neće vidjeti svoje roditelje. Došao je na Havaje i postao mesar. Svojoj je djeci time pružio šansu da si stvore bolji život. "

Kao dijete, Clarence Lee je razvio ljubav za umjetnost i zahvalan je roditeljima što su je poticali. Za svoje kreacije na poštanskim markama primio je I niz međunarodnih priznanja. 1994 godine, naslikao je motiv za prvu zajedničku američko-kinesku poštansku marku. Kada ga pitamo kakvu bi marku želio kreirati, kada bi mogao sam birati temu, on spremno odgovara.

"Mislim da bi to bila poštanska marka na temu mira u svijetu, a to je nešto čega danas baš i nemamo. Sjećam se plakata koje sam radio za komemoraciju 40-te godišnjice bombardiranja Hirošime. Uživao sam u tom projektu, koji se bazirao na ideji mira u svijetu kao nečeg što nam je svima zajedničko."

Clarence Lee, sada sedamdesetogodišnjak, i dalje stvara. I još uvijek je fasciniran činjenicom da je njegova najmanja umjetnička kreacija - postanska marka - postala i njegova najpoznatija.

XS
SM
MD
LG