Linkovi

Glavno postignuće summita G-8 - dogovor o smanjivanju stakleničnih plinova


Čelnici najrazvijenijih zemalja svijeta danas su završili svoj trodnevni summit susretom s kolegama iz zemalja koje bilježe nagli ekonomski rast, s namjerom da predlože svoju ‘viziju’ o rješavanju problema vezanih uz klimatske promjene.

Američki predsjednik George Bush prvi je napustio summit zemalja skupine G8, netom nakon njegovog završetka u sjevernom Japanu, hvaleći napredak postignut tim sastankom u širokom spektru pitanja. "Zaštitom okoliša i opiranjem protekcionizmu te promicanjem razvoja i poboljšanjem svakodnevnog života milijuna ljudi diljem svijeta, mi kao Amerikanci služimo svojim interesima, ali i interesima ostalih zemalja u svijetu".

Glavna tema ovog trodnevnog skupa bila je postignuti dogovor svih čelnika zemalja skupine G8 da se prepolovi ispuštanje stakelničkih plinova koji nastaju uslijed globalnog zatopljavanja do 2050. godine. Japanski premijer Yasuo Fukuda kaže da su čelnici zemalja G-8 o ovom cilju danas razgovarali s čelnicima zemalja u razvoju, uključujući Kinu, Indiju i Brazil.

On je rekao da je ovo prvi put da se tako opširno razgovaralo o borbi protiv globalnih klimatskih promjena. Tome je dodao da su sve prisutne zemlje izrazile snažnu političku volju za smanjenjem svojih ispušnih plinova.

No, samo su se tri od zemalja s ekonomijom u ekspanziji izričito obvezale na plan smanjenja tih plinova za 50 posto: Indonezija, Južna Koreja i Australija. To isključuje dvije od zemalja s najvećom količinom stakleničkih plinova, Indiju i Kinu. Indijski premijer Manmohan Singh je rekao da su njegovi prioriteti osiguranje dovoljne količine hrane, problemi javnog zdravstva i rješavanje problema nedovoljnih izvora vode. Preko pola milijarde Indijaca živi u krajnjem siromaštvu, na manje od jednom dolaru dnevno.

Kina isto oklijeva poduzeti korake koji bi mogle ugroziti njen gospodarski rast i dovesti do političke nestabilnosti. Pobornici zaštite okoliša oštro kritiziraju ciljeve grupe G8 na polju klimatskih promjena zbog toga što smanjenje stakleničkih plinova nisu izrazili konkretnim brojkama. Cilj da se oni smanje za 50 posto nije vezan uz niti jednu godinu u kojoj bi se izračunalo trenutno stanje. Sada se na ove zemlje vrši pritisak da donesu kratkoročnije ciljeve, no oni su ostavljeni na volju svake pojedine zemlje. Japanski premijer Fukuda je rekao da ovaj sporazum postavlja temelj za daljnje razgovore u budućnosti.

Premijer je rekao da će ova snažna volja o sporazumu o klimatskim pitanjima dobiti na snazi sljedeće godine, kada će Ujedinjeni narodi na svom skupu zatražiti da se potpiše globalni sporazum o klimatskim promjenama. Obećao je da će na tom polju Japan pokazati vodstvo, težeći ka najdrastičnijem smanjenju ispuštanja ovih štetnih plinova.

XS
SM
MD
LG